U Splitu predstavljen projekt „Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti“

Održana edukacija o unaprjeđenju sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti.

S ciljem približavanja ovog projekta i svih njegovih elementa  – informacijski sustav, izdavanje po službenoj dužnosti, javne isprave, osobama s invaliditetom, prikazane su Nacionalna i Europska iskaznica te Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom i detaljno objašnjeni svi elementi kompleksnog IT sustava.

Nacionalna i Europska iskaznica te Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom izdaju se automatski, bez potrebe za podnošenjem zahtjeva, na temelju podataka iz Registra osoba s invaliditetom koji vodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo i drugih relevantnih registara. Važno je da korisnici ažuriraju svoje podatke u Registru osoba s invaliditetom kontaktiranjem [email protected], a uvjet za izdavanje je prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Nacionalnom iskaznicom za osobe s invaliditetom ostvaruju se povlastice u četiri područja – željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta. Postojeći dokumenti i parkirališne karte vrijede do 15. svibnja 2024. Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom, kojom se ostvaruje pravo parkiranja diljem EU na posebno označenim mjestima sa simbolom pristupačnosti također će biti poslane na adresu prebivališta u Republici Hrvatskoj.

Više informacija korisnici mogu pronaći na mrežnoj stranici.

POSLJEDNJE DODANO: