JEDINSTVENA BOŽIĆNA TRADICIJA

[VIDEO] Sinjski speleolozi padobranom spustili jelku u podzemlje Kamešnice

Ni olujna bura s udarima preko 100 kilometara na sat nije spriječila speleologe Planinarskog društva Sveti Jakov Bitelić u održavanju jedinstvene božićne tradicije ukrašavanja jelke u speleološkom objektu. Ovaj put pridružili su im se i članovi SO PD Imber iz Omiša, SO HPD Hum iz Visa, SD Mijatovi dvori iz Tomislavgrada te HPD Zolj iz Vrlike.

Kao i prethodnih godina, speleolozi su jelku spustili padobranom u oko 50 metara duboku jamu Vranjaču na padinama Kamešnice. Na tu je ideju prije nekoliko godina došao glavni inicijator ovog događaja Grgo Stipe Gulić.

– Inače speleolozi sve što unose u jamu nose na svojim leđima, ali ovdje imamo jamu širokog otvora, oko 20 puta 10 metara, pa smo jelku mogli sigurno spustiti padobranom na oko 50 metara dubine. Dole smo je ukrasili, osvijetlili i oko nje upriličili malu proslavu uz šampanjac. Radi se o sada već četverogodišnjoj tradiciji koju se nadamo nastaviti – kazao je Gulić. Nakon višesatnog druženja, speleolozi su sve što su unijeli, pospremili i odnijeli natrag na površinu.Cilj ove jedinstvene tradicije nije samo druženje, već i promocija speleologije i očuvanja speleoloških objekata, objašnjava pročelnik Speleo sekcije PD Sveti Jakov Bitelić Vitomir Šimleša.

– Sinjska krajina obiluje speleološkim objektima od kojih su mnogi još uvijek ostali neistraženi, pa ovim putem želimo potaknuti interes za razvoj speleologije kod ljudi s ovog područja, pogotovo mladih. Nažalost, speleološki objekti često se koriste kao odlagališta, a mnogi se nalaze iznad izvora pitke vode, što ugrožava sve nas, pa se nadamo i osvijestiti javnost o važnosti očuvanja čistoće našeg podzemlja – napominje Šimleša. Priliku je iskoristio i da u ime Planinarskog društva Sveti Jakov Bitelić svima čestita Božić i Novu 2024. godinu.

Nakon uspješne akcije speleolozi su se uputili na planinarski dom na Vrdovu gdje su s ostalim članovima društva Sveti Jakov prigodnim domjenkom obilježili kraj još jedne uspješne godine.

POSLJEDNJE DODANO: