PROGLAŠENO RATNO STANJE

[VIDEO] Rusija izvršila raketni udar na Kijev i najveću branu u Ukrajini

Najmanje dvije osobe su ubijene, a 14 ranjeno u najnovijem masovnom zračnom napadu Rusije na Ukrajinu, koji je uključivao raketni udar na najveću branu u zemlji. Ovaj napad označava najveći udar na ukrajinsku energetsku infrastrukturu od početka rata, izjavio je ranije predstavnik energetske kompanije, prenosi HRT.

U okviru ovog napada, Rusija je izvršila raketni napad na Kijev, a pet osoba je poginulo u Harkivu.

Ruska perspektiva na ratno stanje je postala jasnija prema riječima Kremlja, koji ističe da je u ratu zbog intervencije Zapada na strani Ukrajine. Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, naglasio je da Rusija ne može tolerirati postojanje države na svojim granicama koja pokazuje spremnost za bilo koju metodu preuzimanja kontrole nad Krimom.

Mi smo u ratnom stanju. Da, počelo je kao specijalna vojna operacija, ali čim je ova skupina formirana, kad je kolektivni Zapad postao sudionik u ovome na strani Ukrajine, to je za nas postao rat – izjavio je Peskov.

Dodao je da Rusija mora osigurati sigurnost svojih “novih regija”, misleći na četiri anektirane ukrajinske regije 2022. godine.

Kijev, s druge strane, proziva Rusiju za nezakonito otimanje zemlje i izjavljuje da se neće zaustaviti dok svi ruski vojnici ne budu izbačeni s ukrajinskog tla. Također, Ukrajina je odlučna u vraćanju crnomorskog poluotoka Krima, koji je Rusija anektirala 2014.

Ova eskalacija napetosti dolazi u kontekstu tvrdnji Moskve da je Krim dio Rusije i da je njegov status riješen jednom zauvijek, dok Kijev inzistira na suprotnom stavu.

POSLJEDNJE DODANO: