PODRŠKA OBITELJI

Veliki prosvjed odgajateljica u Biogradu: Gradonačelnik umjesto pregovora zaposlio studentice

Biograd na Moru, prepoznatljiv po svojoj ljepoti obale i povijesnim znamenitostima, sada je poprište prosvjeda odgajateljica. Pred samim uredom gradonačelnika Ivana Kneza, odgajateljice iz dječjeg vrtića “Ivane Brlić Mažuranić” izlaze na ulice izražavajući nezadovoljstvo zbog odbijanja gradonačelnika da pregovara s njima.

Gradonačelnik Knez već nekoliko tjedana odbija pregovore s radnicima vrtića koje je proglasio neposlušnima, a nedavno je najavio i privatizaciju jedine gradske odgojne ustanove. Uzrok štrajka su zahtjevi za povećanjem plaća, s obzirom na to da su plaće zaposlenika vrtića u Biogradu niže za tridesetak posto u odnosu na kolege diljem države. Sindikat ističe da je štrajk zakonit, no gradonačelnik tvrdi suprotno, te je nedavno isključio s posla nekoliko radnika tijekom štrajka, kao pokušaj “lomljenja” štrajka.

Odgajateljice izašle na ulice:

Jedna od odgajateljica koja je sudjelovala u prosvjedu izjavila je:

Ovo je prvi put u povijesti da smo izašli na ulice, a ja sam ona koja ne smijem uopće ući u vrtić. Jako je to ružno nakon 16 godina da se to dogodilo, ali, kad uprava ne želi pregovarati ovo je jedino što nam preostaje. Bilo je tu prijetnji, svega, neki su ljudi sami dali otkaz jer ne žele u ovom sudjelovati i raditi u takvim uvjetima, a sad kako bude mi ne mislimo odustati. Ne želim se više opterećivati kako je nama vise, pomirila sam se ili sve ili ništa, sad vise nema dalje, ovo nisu uvjeti rada koje ja sebi želim, objasnila je teta koja je na radnom mjestu skoro 20 godina, a sad moram biti ispred vrtića jer je dekretom osoblju u štrajku zabranjen ulaz.

Buna u vrtiću traje više od tjedan dana, a podršku odgajateljicama pružaju i roditelji s djecom te kolege iz drugih krajeva zemlje. Sindikat ističe da su se okupili preko 200 sindikalnih povjerenica, zamjenica, roditelja s djecom iz raznih dijelova zemlje kako bi podržali zahtjeve odgajateljica.

Gradonačelnik odbija pregovore:

Unatoč naporima da se postigne dogovor, gradonačelnik Knez odbija pregovarati o poboljšanju uvjeta rada. Dodatno, kako bi nadoknadio nedostatak stručnog osoblja, zaposlio je studentice, što je protivno zakonu. Ogorčena majka, čija su djeca ostala bez nadzora u vrtiću, izjavila je:

Došla sam po svoje dvoje djece, a cijela grupa je bila sama. Čekala sam desetak minuta i tek se onda pojavila jedna osoba.

Prosvjed odgajateljica u Biogradu nastavlja se, a radnice ističu da će ostati uporne u borbi za svoja prava.

POSLJEDNJE DODANO: