VEDRA O MURALIMA

“Ustašofili koji se potpisuju kao Torcida i Tornado nanose nemjerljivu štetu slici i ugledu Hrvatske u svijetu”

VeDRA, Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista, iznijela je svoj stav u vezi širenja murala s likom ustaškog vojnika po Dalmaciji. Prenosimo ga u cijelosti.

-Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista najoštrije osuđuje akciju širenja murala po Dalmaciji s likom vojnika koji s wehrmachtovom kacigom i šahovnicom podsjeća na ustaškog vojnika. Taj sablasni lik pod crnom kacigom, na kojoj se ističe šahovnica s prvim bijelim poljem i popratnim sloganom ‘Naša Oluja ne prestaje’, širi se poput zaraze. Ustašofili su na svoj uradak stavili potpise Torcide i Tornada, a nakon Zadra i Splita, iscrtali su ga u Novalji, Benkovcu, Škabrnji, Sukošanu, Turnju, Dobropoljani, Dragama, Slivnici, Privlaci, Murteru, Pirovcu, Sinju, Tugarima i Kaštelima. S tim se otvoreno hvale na društvenim mrežama kako bi njihovi proustaški uraci zadobili pažnju javnosti.

Ova bijedna radnja nesmetano uzima maha u zemlji koja je imala jedan on najvećih antifašističkih pokreta u Europi, koja u svom Ustavu izrijekom odbacuje ustaštvo i NDH i afirmira antifašizam kao jedan od temelja svoje državnosti, u zemlji koja je članica EU čiji su temelji nastali na antifašizmu. U osvit obilježavanja 80-ih obljetnica velikih pobjeda antifašističke koalicije, savezničkog iskrcavanja u Normandiji, pobjeda na istočnom frontu (gdje su se protiv antifašističke koalicije borili oni koje ovi ustašofili slave), uoči velikih datuma oslobođenja Dalmacije, dolaska vodstva Narodnooslobodilačkog pokreta (i obnove našeg Hajduka) na Vis, veliča se najveće slugane i posljednje saveznike zloglasnog Trećeg Reicha. Pritom, za daljnje širenje lika ustaškog vojnika zalaže se gradski vijećnik, lik koji je prisegnuo da će poštovati Ustav RH, očito s debelom figom u džepu.

Poručuju nam ‘Naša Oluja ne prestaje’. Slijedi li možda formiranje batinaških skvadri po uzoru na crne i smeđe košulje – camicie nere i Sturmabteilung? Demokracija i sloboda su na udaru neofašista. Očito su ih osokolili talijanski fašisti koji masovno pozdravljaju ‘romanamente’ i s čije su se strane ovih dana iz Trsta upućivale poruke o ‘talijanskoj Istri’ i ‘talijanskoj Dalmaciji’. U međuvremenu Dalmacijom divljaju poklonici vlasti koja je Dalmaciju 1941. godine predala fašističkoj Italiji.

Ustašofili koji se potpisuju kao Torcida i Tornado nanose nemjerljivu štetu slici i ugledu Hrvatske u svijetu. Po tko zna koji put vidimo da državni organi na to ne reagiraju. Mi iz VeDRE, braniteljske antifašističke udruge, smatramo stoga hrvatske vlasti najodgovornijima za toleriranje ustašofilije čime osiguravaju podršku ekstremističkog desnog biračkog tijela. Jadna je politička stranka i državna vlast kojoj trebaju nacional-šovinisti. S druge strane, jadna je ona Torcida koja pljuca po antifašističkom Hajduku.

Ako se ovo nastavi, bit će kasno za resetiranje na normalno demokratsko ozračje. Odgovornost je na političkim vodstvima s najviše razine koji trebaju prestati podilaziti desnim ekstremistima i razmišljati samo o vlastitom reizboru.

VeDRA poziva nadležne, u prvom redu Vladu RH, da zaustavi ustašofiliju i zaštiti ustavne vrijednosti.

POSLJEDNJE DODANO: