ZAVRŠNI TJEDAN

Ušli smo u drugi tjedan 64. MDF-a u Šibeniku – neke nove radionice, neke nove predstave

64. Međunarodni dječji festival u Šibeniku ušao je u drugi i završni tjedan održavanja. Nakon nevjerojatno čarobnog vikenda koji je Šibenčanima i gostima grada donio spektakl u vidu talijanske akrobatske predstave „Meraviglia“ i mnoštvo uzbuđenja na sportskim terenima, vrijeme je za novu dozu edukacije kroz radionički program koji od ovog tjedna uz domaće, vodi i niz vrhunskih međunarodnih umjetnika i pedagoga. Neki od njih su Yanomi, kazališna glumica iz Tokija, Japana, Lisa Wolf, likovna umjetnica iz Austrije, Ada Burke, kazališna glumica i producentica iz Londona, zatim Srđana Modrinić, diplomirana dizajnerica i ilustratorica s njemačkom adresom, autorica prošlogodišnjeg festivalskog plakata. Tu je i riječka umjetnica, Jadranka Lacković poznata pod umjetničkim imenom “ojoMAGico”. Djeca će osim učiti se likovno i dramski izražavati, učiti igrati šah i još more toga.

I kad govorimo o Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku, naslanjajući se na izvrsnu lutkarsku predstavu „Mali princ“ izvedenoj u nedjelju navečer na ljetnoj pozornici u izvedbi Lightwave Theatre Company, ne možemo ne parafrazirati poznatu rečenicu Antoinea de Saint-Exuperyja „Ono bitno, očima je nevidljivo“. Jer takav je MDF, nisu toliko važne predstave koje djeca gledaju ili radionice u kojima sudjeluju, koliko je važno ono što nakon svega toga ostane u njima kao zalog za sretnije odrastanje jednom kad se festivalska zastava spusti.

18h, šuma Šubićevac

„Bajka za van: Crvenkapica, Vuk i Baka“

Teatar Poco Loco, Zagreb

AUTOR: Dunja Fajdić, Maja Katić, Zrinka Kušević

TRAJANJE: 40 minuta

UZRAST: 5+

U ovom malom ludom kazališnom događaju, mali i veliki gledatelji sa slušalicama na ušima uživaju u glazbi, prate priču i šeću šumom koju glumi gradski park. U tu veselu i duhovitu šetnju vode ih omiljeni likovi iz bajke: Crvenkapica, Vuk i Bakica. Svaki lik priča svoju priču onako kako ju je on doživio, a kad se konačno susretnu, morat će se dogovoriti koja je prava istina. Bajka za van je predstava u kojoj svi aktivno sudjeluju, ispunjavajući kreativne i edukativne zadatke; vježbaju karate s Vukom, bojaju cvijeće s Crvenkapicom i pomažu baki ispričati bajku o dugonosoj princezi i zmaju.

Djeca do 10 godina trebaju biti u pratnji odrasle osobe jer se radi o interaktivnoj šetnji na otvorenom i tijekom trajanja cijele predstave obavezno je korištenje slušalica.

19h, Perivoj Roberta Visianija

Jokai, interaktivni park, Španjolska

–              U vremenima kada elektronički uređaji monopoliziraju način igranja, Jokai nastoji sa svojim ručno izrađenim igrama promovirati autonomnu, kreativnu i kooperativnu igru, pritom promičući međugeneracijske odnose.

–              Larun je instalacija sastavljena od zbirke kreativnih ručno izrađenih igara inspiriranih baskijskom mitologijom, s ekskluzivnim dizajnom, kako u tehničkoj tako i u umjetničkoj izvedbi.

–              U sklopu zbirke igara Larun postoje dva igraća prostora:

–              Mari – prostor namijenjen starijoj djeci i odraslima sastavljen od različitih igara, gdje se sudionike potiče na razvijanje različitih vještina kao što su: preciznost, koncentracija, strategija i suradnja.

–              Montessori Gunea – igraći prostor opremljen Montessori materijalima namijenjen djeci od 0 do 3 godine. Igre su ekskluzivno dizajnirane kako bi djecu potakle na samostalno razvijanje mašte, kao i na eksperimentiranje i senzornu manipulaciju djeteta, promičući njihovu autonomiju i sigurnost.

–              „Kreativnost je vidjeti ono što drugi vide i misliti ono što nitko drugi nikada nije pomislio.“ Albert Einstein

19.30h, šuma Šubićevac

„Bajka za van: Crvenkapica, Vuk i Baka“, Teatar Poco Loco, Zagreb

–             AUTOR: Dunja Fajdić, Maja Katić, Zrinka Kušević

–             TRAJANJE: 40 minuta

–             UZRAST: 5+

–             U ovom malom ludom kazališnom događaju, mali i veliki gledatelji sa slušalicama na ušima uživaju u glazbi, prate priču i šeću šumom koju glumi gradski park. U tu veselu i duhovitu šetnju vode ih omiljeni likovi iz bajke: Crvenkapica, Vuk i Bakica. Svaki lik priča svoju priču onako kako ju je on doživio, a kad se konačno susretnu, morat će se dogovoriti koja je prava istina. Bajka za van je predstava u kojoj svi aktivno sudjeluju, ispunjavajući kreativne i edukativne zadatke; vježbaju karate s Vukom, bojaju cvijeće s Crvenkapicom i pomažu baki ispričati bajku o dugonosoj princezi i zmaju.

–             Djeca do 10 godina trebaju biti u pratnji odrasle osobe jer se radi o interaktivnoj šetnji na otvorenom i tijekom trajanja cijele predstave obavezno je korištenje slušalica.

20h, Trg kneza Branimira, Vodice

 „Neka druga predstava“ ; Akademija za umjetnost i kulturu Osijek

TRAJANJE: 35 minuta

UZRAST: 8+

– Autori i izvođači: studentica studija glume i lutkarstva, Tea Mandarić, student prve godine Diplomskog studija lutkarske animacije, Domagoj Pintarić i Jona Zupković pod mentorstvom izv. prof. dr. art. Maje Lučić i sumentorstvom umjetničkog suradnika Gorana Guksića, suradnica ass. Matea Bublić.

20h, Trg kneza Branimira, Vodice

„Priča o kontrljanju“, Akademija za umjetnost i kulturu Osijek

– TRAJANJE: 35 minuta

– UZRAST: 5+

– Autori i izvođači: predstava je nastala kao ispitna produkcija studenata prve godine Diplomskog studija lutkarske animacije, Gabriele Redžić i Domagoja Pintarića pod mentorstvom red. prof. dr. art. Saše Latinovića i Gorana Guksića.

20.30h,  Trg Poljana

  • „Turneja“, Cirkultura, Zagreb
  • TRAJANJE: 60 minuta
  • Interaktivni program koji uključuje igre s posjetiteljima programa. Skupina cirkuskih umjetnika postavlja poligon na kojem posjetitelji vježbaju vještine balansiranja, akrobatike i manipulacije objektima kroz zabavne zadatke.
  • Izvođači: Matija Vuletić, Tatjana Vuletić, Jelena Kalaica, Aleksandar Đikić, Diana Fureš, Sara Šipek

21h, ljetna pozornica (Trg Republike Hrvatske)

 „Life doesn’t frighten me at all“, Umjetnička organizacija VRUM, Austrija

AUTOR: Sanja Tropp Frühwald

TRAJANJE: 55 minuta

UZRAST: 6+

Kroz ovaj glazbeno-plesno-kazališni projekt VRUM kolektiv, troje odraslih i petero mladih, hrabro kreće u avanturu i upušta se u potragu za načinima borbe protiv straha!  Na temelju pjesme Life doesn´t frighten me at all VRUM-ov međugeneracijski ansambl stvara predstavu u kojoj se suočava s opasnostima, strahotama i ludostima svakodnevice. Poznata pjesma američke spisateljice i aktivistice za građanska prava Maye Angelou šaljivo je, ozbiljno i ritmično polazište ove potrage. Poetskim tekstovima i ekspresivnim glazbenim slikama govori o različitosti, strahu, samoći i zajedništvu. VRUM zauzima stav protiv čudovišta ispod kreveta, protiv sjene na zidu, protiv tjeskobe koja nas obuzima kad pogledamo krize ovoga svijeta.

21.15h, filmske večeri, Gorica

 – „Nina i ježeva tajna“

TRAJANJE: 82 minute

Ninin život se okrenuo naglavačke otkad je njezin otac izgubio posao u tvornici nakon pronevjere koju je izveo nadzornik. Nina se počinje brinuti za budućnost svoje obitelji, te sa svojim najboljim prijateljem Mehdijem kreće u spasilačku potragu, nakon što je čula glasine o skrivenom blagu u tvornici, koje je sakrio stari šef tvornice. Ona želi izvesti organiziranu pljačku blaga, kako bi ga podijelila između njezina oca i ostalih kolega s njegova posla. Sinkroniziran.

POSLJEDNJE DODANO: