REKORDNE CIJENE

Uskršnja tradicija potiče rast cijena janjetine na tržištu

Uoči Uskrsa, potražnja za janjetinom u Hrvatskoj dosegnula je neviđene razmjere, što je rezultiralo rekordnim cijenama na tržištu. Farme poput one Zdena Ramljaka iz Korenice suočavaju se s intenzivnim ritmom ojanjivanja, dok se janjci rađaju gotovo kao na traci. Iako sezona prodaje obično počinje tek kasnije tijekom ljeta, cijene janjetine su već sada dosegle visokih 17 eura po kilogramu, no unatoč tome, potražnja i dalje ostaje iznimno velika.

Zdeno Ramljak, vlasnik farme, za Večernji list svjedoči o izazovima s kojima se susreće u održavanju koraka s potražnjom tržišta. Radna snaga na farmi, uključujući i članove obitelji i strane radnike, radi neprekidno kako bi se udovoljilo zahtjevima kupaca. Uzgajanje janjadi donosi niz izazova, od kojih su neki povezani s komplikacijama tijekom procesa ojanjivanja.

Ova situacija nije samo lokalna pojava – stočari diljem Hrvatske bilježe slične trendove. S povećanom potražnjom dolazi i povećana vrijednost janjadi na tržištu. Stočari su prisiljeni prilagoditi svoje uzgojne prakse kako bi udovoljili potrebama tržišta, a neki čak mijenjaju i način prodaje kako bi iskoristili najbolje cijene.

Sve u svemu, situacija s janjetinom pokazuje kako potražnja i ponuda mogu dramatično utjecati na cijene na tržištu, s farmama i kupcima koji se prilagođavaju kako bi iskoristili ovu dinamiku.

POSLJEDNJE DODANO: