NESTRPLJIVO SE ČEKAJU

Uskoro bi trebali početi radovi na završetku autoceste do Dubrovnika

Dovršetak autoceste do Dubrovnika mnogo je puta obećavan, radovi su čak i otvarani. Ipak, i dalje se putuje starom Jadranskom magistralom. No čini se da će radovi uskoro početi. U povezivanje Dubrovnika s Dalmatinom uložit će se više od milijardu eura. Uskoro bi trebao biti poznat i izvođač radova na dionici od Dubrovnika, odnosno Osojnika, do spoja s pristupnim cestama Pelješkog mosta, piše HRT.

Dovršetak autoceste do Dubrovnika podijeljen je u dvije dionice: od postojeće autoceste do Pelješkog mosta te od pristupnih cesta mosta do Dubrovnika. Južna dionica korak je do početka radova.

– Mi mislimo da će do kraja godine početi – trebali bi početi radovi, i cijela ta dionica od Primorja do Osojnika bi trebala biti gotova do 2028. godine, prema planovima Hrvatskih autocesta, i samo ta dionica je vrijedna ukupno 650 milijuna eura, rekao je Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Dovršetak autoceste na jugu nestrpljivo čekaju. Radovi su već otvarani, prije 14 godina, a čini se da će sada doista i početi.

– Odabran je izrađivač projektne dokumentacije za dionicu od Rudina do Osojnika, znači od Zaton Dola do Osojnika, u tijeku je natječaj za izvođenje radova, očekujemo da će to proći uredno i da će se odmah pristupiti izvođenju radova. Vlada je osigurala financiranje, zadužit će se Hrvatske autoceste kojima je Vlada dala jamstva, govori Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan.

Autocestu nestrpljivo čekaju i u dolini Neretve. 

– Normalno da je potrebna, a još je bolje što je Vlada osigurala novac, znači, vjerojatno će biti izgrađena, kazao je Mate Nikolić iz Metkovića. 

– Bio sam vozač hitne i dosta situacija je bilo a sam vozio do Dubrovnika u najgoroj gužvi. Ne možete, bez obzira o koliko se teškom slučaju radilo, preskakati aute niti zaobilaziti gužve, govori Nikola Barbir iz Metkovića. 

Spoj autoceste od Metkovića do Pelješkog mosta riješio bi brojne prometne probleme.

– Ono što je važno za istaknuti da će se prilikom izgradnje autoceste do Dubrovnika na području između Metkovića i Opuzena, točnije na području Krvavca, izgraditi i novi most, i osigurati bolja povezanost dviju obala, kaže Dalibor Milan, gradonačelnik Metkovića.

– Od čvora Metković do čvora Pelješac je 450 milijuna eura, tu se radi dokumentacija i ona mora biti gotova, prema planovima Hrvatskih autocesta, do 2030. godine, ističe ministar Bačić

Dovršetkom Pelješkog mosta krajnji jug napokon je izašao iz prometne izolacije. Zahvaljujući autocesti Dubrovnik će biti još malo bliže ostatku Hrvatske.

POSLJEDNJE DODANO: