OTKRIVENO ZLOČINAČKO UDRUŽENJE

USKOK sumnjiči Krešu Svalinu i još dvojicu za međunarodni krijumčarski lanac droge, prodali više stotina kilograma narkotika

USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana – Kreše Svaline, Gorana Budimira i Joška Bešlije zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Osnovano se sumnja da je Svalina, u razdoblju od početka 2020. godine do 10. veljače 2024. u Hrvatskoj, Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu te Bosni i Hercegovini, povezao u zajedničko djelovanje dvije osobe radi kontinuirane nabave kokaina i njegovog prijevoza i prodaje u Ujedinjenom Kraljevstvu. Jednako tako je povezao Gorana Budimira i Joška Bešlije i još dvije osobe radi kontinuirane nabave amfetaminskog ulja iz Nizozemske i njegovog krijumčarenja u Hrvatsku radi izrade amfetamina i daljnje prodaje, kao i radi kontinuirane nabave i krijumčarenja većih količina marihuane iz BiH i njene prodaje u Hrvatskoj, a sve u cilju stjecanja znatne nepripadne imovinske koristi. U realizaciji zajedničkog djelovanja, kao i preuzimanju novca od prodaje droga, okrivljenici su koristili posebno nabavljene kriptirane telefone za međusobnu komunikaciju.

Tako se Krešo Svalina sumnjiči da je s osobom iz BiH od 20. rujna 2021. do 23. veljače 2022. iz Nizozemske u Ujedinjenom Kraljevstvu prokrijumčario dva kilograma kokaina, pronađenog i oduzetog u Doveru, kao i da je zajedno s Goranom Budimirom i Joškom Bešlijom nabavljao, krijumčario, pripravljao i prodavao amfetamin te da je s osobom iz BiH dogovarao i nabavu, primopredaju i krijumčarenje marihuane iz BiH. Ujedno im je I. okr. osiguravao novac za kupnju droga naručenih radi daljnje prodaje.

Radi realizacije plana zločinačkog udruženja, Svalina je izdavao naloge i upute II. okr. koliko amfetaminskog ulja da nabavi te da osigura Bešliji njegovo nesmetano preuzimanje i skrivanje u posebno izrađene spremnike u vozilima kojima se Bešlija., prema uputama Svaline, upućivao u Nizozemsku. Osim toga je Svalina je izdavao naloge i upute Budimira da po krijumčarenju amfetaminskog ulja, zajedno s njim i Bešlija u izrađenom laboratoriju na splitskom području proizvedu od tog ulja amfetamin i priprave ga kako bi ga Svalina i Bešlija prodali.

Nadalje je Svalina upućivao osobu iz BiH da mu nabavi i organizira predaju marihuane radi njenog krijumčarenja i prodaje u Hrvatskoj, a sukladno dogovoru s tom osobom, izdavao je naloge još najmanje jednoj osobi da mu na dogovorenoj lokaciji preda nabavljenu drogu kako bi je prokrijumčario u Hrvatsku i predao Bešliji. radi njenog skrivanja i daljnje prodaje.

Također je Svalina nalagao Bešliji da od zasad nepoznatih osoba u zemljama Europske Unije i Ujedinjenog Kraljevstva preuzme novac zarađen prodajom droga te mu ga preda kako bi isplatio članove udruženja za obavljeni posao. Potom je Bešlija, prema uputi Svaline., otputovao izvan Hrvatske i od nepoznate osobe preuzeo 724.290,00 eura, koji novac je prilikom granične kontrole na prijelazu iz Slovenije u Hrvatsku pronađen kod Bešlije u posebno izrađenom spremniku vozila.

Udruženje koje je Krešo Svalina povezao u zajedničko djelovanje na opisani je način prokrijumčarilo najmanje dva kilograma kokaina, 44,9 litara amfetaminskog ulja od kojeg su izradili oko 236 kilograma amfetamina te 100 kilograma marihuane. Prodajom tih droga ostvarili su nepripadnu korist od najmanje 839.000,00 eura.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika. – stoji u priopćenju u kojem se ne navode imena okrivljenika.

POSLJEDNJE DODANO: