OPASNOST NA DLANU

Upozorenje: Splićanin opljačkan putem nove phishing prijevare

Policijska uprava splitsko-dalmatinska izdala je upozorenje građanima nakon što je jedan građanin postao žrtva phishing prijevare putem mobilne aplikacije. Naime, građanin je primio poruku na mobitelu s linkom preko kojeg je trebao uplatiti 1 € za navodnu dostavu naručene zaštite za mobitel. Nakon što je kliknuo na link i unio svoje podatke, s njegovog je računa izvršena sumnjiva transakcija u iznosu od 343 €, a nepoznata osoba je pokušala izvršiti još jednu transakciju od 1000 €.

Phishing prijevara, koja je prošle godine bila najučestalija računalna prijevara, i dalje predstavlja ozbiljnu prijetnju građanima. Stoga, Policijska uprava splitsko-dalmatinska izdaje sljedeće savjete kako bi građani smanjili rizik od postajanja žrtvom internetske prijevare:

  1. Nikada nemojte dijeliti podatke o svojim bankovnim računima, posebno PIN-ove, jednokratne autorizacijske kodove, brojeve bankovnih kartica i CVC brojeve, s drugim osobama.
  2. Ne instalirajte aplikacije na mobilne uređaje ili računala za koje ne znate čemu služe, posebno one koje omogućuju drugim osobama pristup vašem uređaju.
  3. Budite oprezni kod obavijesti o neočekivanim nagradama ili ulaganjima koje niste očekivali ili niste učinili.
  4. Ukoliko primate poziv od nepoznate osobe koja traži vaše osobne i financijske podatke, zatražite savjet policije.
  5. Prilikom prodaje predmeta preko interneta, pružite kupcima samo IBAN broj vašeg računa za primanje uplata.
  6. Budite oprezni s ponudama za unosne investicijske mogućnosti i uvijek tražite nepristrani financijski savjet prije nego što ulažete novac.
  7. Prije nego što se odlučite za investicije putem interneta, provjerite je li hrvatski regulator (HANFA) dao odobrenje toj instituciji za poslovanje na području RH.

S obzirom na česte pojave novih načina računalnih prijevara, Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi preventivnu kampanju pod nazivom “SafetyNet – Bitka za sigurnost”, kako bi informirala građane i osigurala njihovu sigurnost na internetu.

POSLJEDNJE DODANO: