Od početka ove godine primjenjuje se novi model fiskalizacije napojnica kojim ugostitelji nisu u potpunosti zadovoljni. Gosti i djelatnici restorana kažu da su konačno dočekali, no djelatnici kafića tvrde da je ovo logistički teško izvedivo.
Ostavljanje napojnica u Hrvatskoj se uči doslovno od malih nogu… No fiskalizacija gotovinskih i kartičnih napojnica je – novost.
– Zapravo cilj je dobar, cilj je zadržavanje djelatnika u ugostiteljskom sektoru što je sasvim u redu, e sad je li sredstvo dobro i jel to sve dobro zamišljeno – nisam siguran – kaže vlasnik ugostiteljskog objekta, Ivan Belko.
Je li istina da to ide na bonitet konobarima, da imaju veću kreditnu sposobnost ili to baš i nije tako, pitala je reporterka Dnevnika Nove TV Sara Duvnjak ugostitelja Marina Medaka.
– Da, to ulazi u kompletan prihod, ide u bonitet i konobari imaju veću plaću samim tim ako unesu sve te napojnice jer to ulazi u oppd obrazac i samim tim imaju veću kreditnu sposobnost i imaju bolje uvjete na kraju krajeva za dizanje kredita – kaže Medak.
No nije svima ovakva vrsta poslovanja prikladna.
O ovoj temi s predsjednicom Udruženja ugostiteljskih djelatnosti, Jelenom Tabak, razgovarala je i reporterka Dnevnika Nove TV Bruna Papić.
Nekim ugostiteljima to paše, nekima ipak ne. Tabak kaže kako su oni, koji su počeli primjenjvati novi sustav, već vide benefite.
– Ugostiteljima to odgovara, jer vide da je postupak jednostavan i povećao im se broj napojnica. Konobari koji su u kafićima imaju veći obrtaj izdavanja računa, kako su izdani računi, tako će se fiskalizirati napojnica – kazala je Tabak te dodala kako će se on koji nemaju prijenosnu kasu zbog toga morati vraćati na šank, ali ona ne vidi problem jer, ističe, konobari koji rade u kafićima s velikim obrtajem prometa, su vrlo spretni i sposobni.
Pitanje je kako olakšati kafićima to jer ipak se sve brže odvija u kafićima nego restoranima. Tabak ističe kako će se svi naviknuti, samo trebaju početi koristiti tu opciju.
– Kad skupite napojnice, i od više klijenata, možete ih fiskalizirati – kazala je te dodala: “Konobari tek kad je gužva, funkcionraju u punom kapacitetu. Kao što su naučili fskalizirati račun, tako mogu i napojnice”.
Predsjednica udruženja ugostitelja smatra kako “radimo velik iskorak”.
– Imamo jedini na svijetu naoporezivu napojnicu putem kartičnog plaćanja – kazala je te istaknula kako se ugostiteljski djelatnici samo moraju naviknuti.
Dodala je još kako su provedene edukacije i pokušavalo se naći rješenje da se postupak automatizira, a i to će biti moguće kad što više ugostitelja počne koristiti taj sustav.