“Nova gradnja na Marjanu će se srušiti ako je bespravna!”

Boraveći u Splitu ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš je komentirala najnoviji slučaj bespravne gradnje unutar zaštićenog područja Park šume Marjan. Gradnja se, podsjetimo, događa poviše Kašjuna, a prema riječima v.d.ravnatelja Roberta Koharevića, nakon drugog izlaska nadzornika na teren sredinom ožujka, bespravna gradnja je prijavljena građevinskoj inspekciji.

Koharević nije imao povratnu informaciju, ali  ministrica kaže da je upravo danas građevinska inspekcija izašla na teren. Ministrica kaže da je pomoćnik koji je u ministarstvu zadužen za inspekcijske poslove prijavu dobio.

– Budući da se radi o osjetljivom području na kojem nam se ne smije desiti nikakva bespravna gradnja, inspekcija je odmah izašla na teren. Ako utvrde da je zaista riječ o bespravnoj gradnji donijet ćemo rješenje za rušenje i u najkraćem mogućem roku ćemo objekt ukloniti – tvrdi ministrica.

Na upit medija o legalizaciji nelegalnih objekata unutar park šume Marjan je poručila da se ministarstvo graditeljstva po tom pitanju već odredilo.

– Legalizacija ne ovisi o nama, zakon je rekao i odredio gdje je što moguće legalizirati. U zaštićenoj zoni je moguće legalizirati objekt ako se radi o građevinskom području ili ako je riječ o tradicijskoj gradnji. Pretpostavljam da će ti predmeti ostati u zadnjoj skupini za legalizaciju – kazala je ministrica.

Ako Grad Split, pojasnila je, kao jedinica lokalne samouprave zaključi da će ući u postupak prostorno planske dokumentacije i da će to ući u građevinsko područje onda će se te kuće moći zadržati, inače će se morati rušiti.

– Mi tu kao država ni na jedan način nećemo utjecati jer je prostorno planiranje stvar jedinica lokalne uprave i samuoprave – ustvrdila je Mrak Taritaš.

Prema posljednjim informacijama, prije legalizacije trebala bi se provesti sanacija. Kako će Grad riješiti to pitanje, ostaje za vidjeti. Bojazan je da se preko leđa vlasnika bespravnih obiteljskih kuća na Marjanu promijene granice kulturnog krajolika čime i se otvorio put drugim gradnjama.  Među zahtjevima za izmjenama GUP-a, naime,  već su mnogi izrazili svoje graditeljske težnje na Marjanu.

POSLJEDNJE DODANO: