POSEBAN MATURALNI DAN

Učenici ribarsko-nautičkog smjera Pomorske škole Split svoju su brodicu zavjetovali u crkvi Gospe od Pojišana

Učenici ribarsko-nautičkog smjera Pomorske škole Split obilježili su kraj četverogodišnjeg školovanja na jedinstven način. Kao dio svoje posljednje školske aktivnosti, odlučili su se zavjetovati svoju brodicu “Zdravo more” u crkvi Gospe od Pojišana, što je postalo nezaboravan događaj u splitskoj pomorskoj zajednici.

Oproštaj od razrednice i mentorice eko grupe, profesorice ribarsko-nautičke skupine predmeta Marijane De Marchi, obilježen je postavljanjem ručno izrađene zavjetne brodice “Zdravo more” pred sliku sv. Nikole u crkvi Gospe od Pojišana. Slika sv. Nikole, zaštitnika pomoraca i putnika, potpisana i datirana iz 1881. godine, prikazuje ga kako stoji na kamenoj hridi ispred uzburkanog mora, simbolično ukazujući na snagu i zaštitu nad morskim putnicima.

Predstavnik eko grupe Niki Krstičević, učenik generacije Pomorske škole Split, samostalno je izradio maketu ribarske brodice, dok su ostali učenici podijelili troškove materijala za njezinu izradu. Ovaj gest dirnuo je prisutne fra Žarka Lučića i časnu Dolores Brkić.

Osim što su obilježili kraj svoje školske karijere na jedinstven način, ova generacija učenika Pomorske škole Split zaslužna je za pokretanje niza projekata pod nazivom “Zdravo more”. Ovi projekti, kojima je cilj očuvanje Jadranskog mora i promicanje ekologije, donijeli su im brojne nagrade i priznanja, uključujući i posjet Europskom parlamentu.

Eko grupa, koja je s vremenom rasla i inkluzivno djelovala na školskoj razini, svoj je rad predstavila i na međunarodnim sajmovima poput “Crofish” u Poreču te na Europskoj noći istraživača u Splitu. Njihova edukativna multimedijalna izložba “Postani čuvar Jadranskog mora” u Prirodoslovnom muzeju Split privukla je više od 2 500 posjetitelja.

Projekti poput “Baby boom liganja”, “Tradicijom komiških ribara” i drugi, koji njeguju ribarsku tradiciju i promiču ekologiju mora, postali su prepoznatljivi u zajednici, a podršku su im pružale domaće i strane medijske kuće te suradnici. Učenici ribarsko-nautičkog smjera Pomorske škole Split svojim su angažmanom unaprijedili ne samo obrazovni sustav, već su ostavili trajan pečat u očuvanju morskog okoliša. Njihov rad i predanost predstavljaju odličan primjer novim generacijama u borbi za očuvanje mora i pomorske baštine.

Želimo vam mirno more, dobar ulov i puno uspjeha u daljnjem školovanju.

POSLJEDNJE DODANO: