PONOSNI I SRETNI

Učenici OŠ Pujanki pobjednici županijske razine Modelarske lige 2024.

U splitskoj Osnovnoj školi “Bol”, 15. ožujka 2024., održalo se natjecanje za učenike viših razreda osnovnih škola pod nazivom Modelarska liga 2023./2024. Riječ je o županijskoj razini natjecanja kojega na državnoj razini provodi Hrvatska zajednica tehničke kulture, a kojega su u Splitsko-dalmatinskoj županiji, uz školu domaćina, organizirali Zajednica tehničke kulture grada Splita i Društvo pedagoga tehničke kulture Split.

Natjecanju je pristupilo ukupno 66 učenika iz Muća, Makarske, Dugog Rata i Splita. Pred početak natjecanja, u predvorju škole je upriličena mala svečanost na kojoj su se okupljenim đacima i nastavnicima s nekoliko prigodnih riječi obratili ravnatelj OŠ Bol Davor Bučević, tajnik Zajednice tehničke kulture grada Splita, Tomislav Nikolić i predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Splita, Martin Olujić.

Prisutnima su se također obratili i predstavnici lokalne samouprave, Maja Kaštelančić, viša savjetnica za odgoj, obrazovanje i tehničku kulturu Grada Splita te Igor Stanišić, zamjenik pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu Splitsko-dalmatinske županije, koji je natjecanje i otvorio. 

U sklopu zadatka, koji je za učenike pripremila Hrvatska zajednica tehničke kulture, učenici su od lagane šperploče trebali oblikovati model bunara, pravilnom uporabom alata i strojeva koje su donijeli sa sobom. Prilikom izrade vrednovala se organizacija radnog mjesta, primjena zaštite na radu, pravilno rukovanje alatima i strojevima prilikom rezanja i brušenja materijala za izradu te preciznost i urednost izrade i spajanja pozicija. Nakon što su izradili svoje tvorevine, svaki rad je pod šifrom zasebno vrjednovan na temelju funkcionalnosti uratka, a zamijećeni su i sam dizajn tvorevine te inovacije koje su učenici samostalno odabrali i primijenili na radu. Pobjednici ovogodišnje Modelarske lige u SDŽ su učenici Osnovne škole Pujanki, koju čine Tamara Restović i Josip Paić. Učenike je pripremao za natjecanje profesor PTO-a, Vladimir Delić.

Svim mentorima i učenicima koji su pristupili natjecanju, dodijeljene su zahvalnice i pohvalnice za sudjelovanje na županijskoj razini Modelarske lige 2023./2024. Sudjelovanjem na Modelarskoj ligi učenici su razvijali motoričke vještine, kreativnost, inovativnost tijekom rada te duh timskog rada i suradničkog učenja. 

POSLJEDNJE DODANO: