Posljednji tjedan u listopadu rezervirajte za Green Eye Festival

U Kući umjetnosti Arsen u Šibeniku, 26. i 27. listopada, održat će se IV. Green Eye Festival u organizaciji Javne ustanove „Nacionalni park Krka”. Posjetitelji će moći na velikom platnu pogledati atraktivne filmske naslove o ekologiji i zaštiti okoliša.

Ovogodišnji program posvećen je klimatskim promjenama i utjecaju kulture filma i medija u edukaciji javnosti o važnosti zaštite prirode i okoliša. Festival je izvrsna prilika da se pogledaju četiri nagrađivana dokumentarna filma koji će vas zabaviti, educirati i motivirati na promišljanje i aktivno sudjelovanje. Filmski program pratit će razgovori i paneli nakon projekcija u kojima će sudjelovati stručnjaci i predstavnici organizacija koje se bave zaštitom okoliša, održivim razvojem i filmskom industrijom.

Prvog dana prikazivat će se dugometražni dokumentarni film Zajedničko tlo (Common Ground) koji pokazuje mogući put preobrazbe od nezdrave industrijske poljoprivrede do ekološkog uzgoja hrane. Film prati razvoj novog pokreta „regenerativne poljoprivrede“ gdje čovjek radi zajedno s prirodom, a ne protiv nje. 

Slijedi ga priča Uspon dubina (Deep Rising) puna geopolitičkih, korporativnih i znanstvenih intriga, koja istražuje budućnost svjetske energetske krize i kako ona danas utječe na sudbinu dubokog oceanskog dna, ključnog za naš opstanak. 

Posljednji na rasporedu prvog dana festivala je dokumentarni film Sve što diše (All That Breathes) nominiran za nagradu Oscar 2023. godine. Film prati dva brata, Nadeema i Suda, koji su posvetili svoj život donkihotovskoj borbi za zaštitu crnih lunja, veličanstvenih ptica grabljivica od ključne važnosti za ekosustav New Delhija, jednog od najmnogoljudnijih gradova na svijetu. 

Drugi, posljednji dan festivala, zaključit će dokumentarni film Geografije samoće (Geographies of Solitude) koji će prikazati bogati ekosustav otoka Sable, u sjeverozapadnom Atlantskom oceanu, na kojem više od 40 godina živi prirodnjakinja i ekološka aktivistica Zoe Lucas. Ona će vas odvesti na put kroz različite vremenske uvjete i godišnja doba te dočarati svoj rad na prikupljanju i čišćenju morskog otpada kojeg valovi stalno nanose na obale otoka.

Ulaz je besplatan za sve posjetitelje, a raspored IV. Green Eye Festivala dostupan je na poveznici: Program festivala

Green Eye je hvalevrijedan primjer festivala koji je pokrenula Javna ustanova „Nacionalni park Krka“, a koji je posvećen razvoju medijske i ekološke pismenosti kroz filmsku umjetnost. Jedna je od rijetkih inicijativa koja je prepoznala moć filmskog stvaralaštva s ciljem učinkovitog primjenjivanja spoznaja i znanja u svrhu zaštite prirode i okoliša. Više informacija dostupno je na službenim mrežnim stranicama i društvenim mrežama Nacionalnog parka „Krka“.


POSLJEDNJE DODANO: