ZIMSKI KAMPOVI

U Zvjezdanom selu Mosor održana ovogodišnja Zimska škola tehničkih aktivnosti

U udruzi Zvjezdano selo Mosor (ZSM) u Gornjem Sitnom održana je ovogodišnja Zimska škola tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih škola od 19. do 23. veljače. ZSM već više od dva desetljeća organizira ovakve škole tijekom školskih praznika, a dosad je pohađalo više od 1700 polaznika osnovnih i srednjih škola.

Ovogodišnja Zimska škola okupila je 12 učenika iz Splitsko-dalmatinske županije, koji su sudjelovali u šest različitih radionica. Prvog dana, tajnik Udruge, Tomislav Nikolić, pozdravio je polaznike i upoznao ih s programom škole.

Jedna od radionica bila je astronomija, koju je vodio astronom-animator Zoran Knez. Polaznici su naučili koristiti planetarijski program za računalo, simulirajući izgled neba za različita vremena i lokacije te čak stvarajući vlastite planete i mjesece.

Drugog dana, Lucija Andrea Skočić vodila je radionicu modeliranja 3D olovkama, gdje su učenici crtali i spajali dijelove različitih objekata. Istog dana, Ante Milić je vodio radionicu 3D printanja i modeliranja u programu Fusion 360, gdje su učenici razvijali vještine crtanja i upoznali se s 3D printerima.

Trećeg dana, Martin Olujić je vodio radionicu modelarstva gdje su učenici izrađivali modele vjetroelektrane od šperploče. Popodne je održana radionica origamija, koju je također vodio Olujić.

Četvrti dan obilježila je radionica robotike, gdje su učenici učili osnove programiranja u programu mBlock i programirali mBot2 robote. Posljednji dan škole posvećen je radionici programiranja u aplikaciji Scratch, koju je vodila Josipa Šimunović.

U večernjim satima održana su predavanja iz astronomije te promatranja nebeskih tijela kroz teleskop, gdje su učenici imali priliku vidjeti Mjesec, planet Jupiter, Veliku Orionovu maglicu i zvjezdano jato Vlašiće.

Sve aktivnosti koordinirao je tajnik Udruge, Tomislav Nikolić, dok je za astronomski dio programa bio zadužen Zoran Knez. Ovogodišnja Zimska škola tehničkih aktivnosti u ZSM-u pružila je učenicima priliku za stjecanje raznovrsnih vještina i znanja u području tehničkih znanosti i astronomije.

POSLJEDNJE DODANO: