OBUKA POČINJE

Djevojke i mladići stigli u Požegu na dragovoljnu obuku

Prva grupa djevojaka i mladića stigla je danas u Požegu kako bi započela svoje dragovoljno vojno osposobljavanje. U Bojnu za temeljnu vojnu obuku Središta za obuku pješaštva i oklopništva prijavilo se ukupno 120 ročnica i ročnika. U idućih osam tjedana, njih jedanaest djevojaka i 109 mladića prolazit će kroz intenzivnu obuku temeljnih vojnih vještina.

Za mnoge od njih, služenje dragovoljne vojne obuke predstavlja prvi korak prema profesionalnoj vojnoj karijeri. Dragovoljno služenje je preduvjet za kasniju karijeru vojnika ili vojnikinje u Hrvatskoj vojsci.

Od 2008. godine do danas, gotovo 11 tisuća ljudi, od čega 9 519 muškaraca i 1 603 žene, uspješno je završilo dragovoljno vojno osposobljavanje.

Jedan od ročnika, Toni Petrak iz Slatine, izrazio je svoju motivaciju za sudjelovanjem u obuci, ističući obiteljsku tradiciju kao glavni razlog. Njegov otac, stric i djed bili su dio Hrvatske vojske, te je i on odlučio slijediti njihov primjer.

Ročnici dolaze iz različitih dijelova Hrvatske, pa čak i iz Bosne i Hercegovine. Motivi za sudjelovanje su raznovrsni, ali većina izražava želju za novim izazovima ili ljubav prema Domovini.

Nakon što su raspoređeni u postrojbe, ročnici su dobili opremu i potpisali ugovore o dragovoljnom vojnom osposobljavanju te su ručali u vojničkom restoranu. Kako su se snašli pogledajte u fotogaleriji koju donosimo.

Slijedi im dva tjedna uvođenja u vojno okružje, nakon čega će položiti svečanu prisegu. Potom će uslijediti najvažniji dio obuke tijekom sljedećih pet tjedana, gdje će svladati temeljne vojne vještine. Obuka se provodi u vojarni “123. brigade HV” u Požegi te vojnim vježbalištima “Novo Selo” i “Glavica”.

Uspješnim završetkom dragovoljnog vojnog osposobljavanja, ročnici imaju mogućnost prijaviti se na Specijalističku vojnu obuku i službeno postati profesionalni vojnici. Oni koji se ne odluče za vojnu karijeru postaju pripadnici razvrstane pričuve.

POSLJEDNJE DODANO: