PROBLEMI U RADU HITNE SLUŽBE

“U velikom je problemu cijeli sustav zdravstva, ne funkcionira bajno i to se često lomi preko djelatnika”

Tomislav Petrušić, predsjednik udruge Hitna uživo 194, za N1 je komentirao Zakon o hitnoj medicinskoj pomoći i uvjete rada u Hitnoj medicinskoj službi u Hrvatskoj. 

Prije dvije godine Ministarstvo zdravstva je djelatnicima Hitne medicinske službe obećalo Zakon o hitnoj medicinskoj pomoći, Tomislav Petrušić objasnio u kojoj je fazi zakon i zašto do sada nemamo zakon.

-Mi smo na prosvjedu prije dvije godine inicirali da se taj zakon stavi u izradu, Ministarstvo zdravstva i ministar Vili Beroš izašli su nam u susret i Beroš je prvi ministar koji je prepoznao da se taj zakon treba napraviti i da nam je neophodan. Napravljena je radna skupina, ali ona ne radi dovoljno po tom pitanju, nismo se našli zadnja tri mjeseca. Napravili smo sitne korake u zadnjih godinu dana i ne možemo biti zadovoljni s ovakvim načinom rada.

Problem je i što se napad na nas još uvijek ne vodi kao napad na službenu osobu. Prije nekoliko dana je napadnuta ekipa u Šibeniku od strane pacijenta i mi nemamo taj napad evidentiran kao napad na službenu osobu. U velikom je problemu cijeli sustav zdravstva, naše je stanovništvo sve starije i imamo veću potrebu za izlascima na teren, hitna stanja su uvijek prisutna, sustav ne funkcionira bajno i to se često lomi preko djelatnika, objasnio je.

Petrušić je rekao da je jedan od problema i to što u Hrvatskoj Hitne medicinske službe nisu jednako kvalitetne.

-Imamo županije gdje su ravnatelji sposobni i županije više ulažu u Hitnu službu. Imamo i županije koje manje ulažu, gdje nisu sposobni ravnatelji i gdje se ne iskorištavaju EU fondovi, tu pacijenti i djelatnici trpe. Mi smo jedina Hitna služba u Hrvatskoj u kojoj djelatnici nemaju beneficirani radni staž od 1998. godine, istaknuo je.

POSLJEDNJE DODANO: