POUZDANI IZVORI

U Tesli palo još otkaza

Proizvođač električnih vozila Tesla nastavlja s procesom otpuštanja zaposlenika, posebno u softverskim, servisnim i inženjerskim odjelima, prema izvještaju tehnološke publikacije Electrek, koji se poziva na pouzdane izvore. Ova odluka slijedi nakon nedavnog zatvaranja odjela za punjenje električnih vozila, što je dio šireg smanjenja globalne radne snage za više od 10%, kako je objavljeno prošlog mjeseca.

Zaposlenici su obaviješteni o ovim promjenama putem e-maila tijekom vikenda. Unatoč ovim potezima, dionice Tesle porasle su za više od 1%. Tvrtka zasad nije dala službeni komentar na zahtjev Reutersa.

Prošlog mjeseca, Tesla je najavila otpuštanje više od 6700 zaposlenika na različitim lokacijama diljem Sjedinjenih Država, uključujući Teksas, Kaliforniju, Nevadu i New York. Ovo smanjenje radne snage događa se u kontekstu pada prodaje i sve intenzivnije konkurencije među proizvođačima automobila, što je rezultiralo cjenovnim ratom. Visoke kamatne stope također su usporile rast prodaje električnih vozila.

Analitičari spekuliraju da se Tesla želi usredotočiti na razvoj softvera za autonomnu vožnju, projekt robotaksija i humanoidnog robota poznatog kao Optimus. Elon Musk, izvršni direktor tvrtke, vjerojatno će smanjiti izdatke za određene timove kako bi osigurao sredstva za ove ključne projekte.

U svibnju, Tesla je objavila da očekuje troškove od preko 350 milijuna dolara za masovna otpuštanja tijekom drugog tromjesečja. Osim toga, ovaj proces otpuštanja rezultirao je odlaskom nekoliko visokih rukovoditelja, uključujući Drewa Baglina, Rohana Patela, Rebeccu Tinucci i Daniela Hoa.

Tvrtka je također najavila rad na “novim modelima” koji će koristiti postojeće platforme i proizvodne linije, što bi trebalo omogućiti bolju kontrolu kapitalnih izdataka, prenosi INDEX.HR.

POSLJEDNJE DODANO: