DJEČJI FESTIVAL

U Šibeniku dvije večeri za redom posvećene najvećem našem filmašu Dušanu Vukotiću, prikazivat će se remek djela “Surogat” i “Sedmi kontinent”

Danas i sutra, 4. i 5. srpnja u programu 64. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku gostuje Bokun festival, festival nijemog filma i drugih osjetila u organizaciji druge za promicanje kulture, filmske umjetnosti, putovanja, domaće i strane kuhinje Gozba, koji uz slogan kultura narodu, uz pomoć svestranih umjetnika, skladatelja, pjevača, glumaca, otkriva nove dimenzije filmske i glazbene umjetnosti.

Posebnost Bokun festivala je što se za svaki film sklada nova glazba koja se premijerno izvodi na festivalskim večerima. U Šibenik, na festival, donose ne baš tako uobičajeni filmski program za ovu priliku posvećen velikom filmašu Dušanu Vukotiću.

Dvije večeri na šibenskoj Gorici bit će posvećene upravo velikanu domaće kinematografije, jedinom hrvatskom oskarovcu, a gledat će se, među ostalim, i legendarni naslovi „Surogat“ i „Sedmi kontinent“.

Prije svega, rekla bih da mi je velika čast da je Turistička zajednica Grada Šibenika na čelu s Dinom Karađolom, da je Međunarodni dječji festival, a tu je Jakov Bilić, Ivana Badžim i Maja Trlaja, da su prepoznali tu našu utopijsku priču kao nešto zanimljivo i lijepo. Naravno da Dušan Vukotić nije slučajno ove godine na festivalu, počela je uvodno osnivačica Bokun Festivala, Ivana Orešić, dodajući da je po njenom mišljenju Vukotić vjerojatno najveća faca 20. stoljeća u Hrvatskoj.

Vukotić je prije 62 godine nagrađen prestižnom filmskom nagradom Oscar za najbolji crtani film. Bilo je to veliko iznenađenje za mnoge, pa i za samog autora koji nije otišao preko Velike bare na dodjelu jer nije smatrao da će baš njegov crtani film po izboru stručnog žirija nadjačati velikog Disney. Ali jest i Vukotić je te 1962. godine dobio Oscara, a četiri godine kasnije počeo je snimati svoj prvi igrani film. I tu leži poveznica Vukotića i Šibenika, odnosno Međunarodnog dječjeg festivala.

Vukotić je, kako ja to vidim, bio veliko dijete. Vjerovao je u ljubav, u mir. To su valjda bile te godine kad se tada vjerovalo u ujedinjenje svih naroda, nacija. On tada snima film u suradnji s tadašnjom Čehoslovačkom „Sedmi kontinent“. To je mjesto gdje vladaju djeca, to je najljepše mjesto na svijetu. Tamo nema nikakvih briga, tamo su svi dobrodošli. U tom trenutku Dušan Vukotić prekida sve ratove, nema patnje, nema tuge, pojašnjava Orešić.

Sedmi kontinent smješta na otok Kakan u šibenskom arhipelagu, a kasnije, nakon što je film prikazan, UNICEF planira od otoka stvoriti pravi Sedmi kontinent na kojem će sve biti podređeno djeci.

Zbog toga se sastavlja istoimena delegacija, ideju podržavaju brojna svjetski poznata imena iz umjetničkog svijeta, dok slavna američka pjevačica Josephine Baker zbog toga dolazi u Šibenik u okviru MDF-a. No iako ideja u praksi nikad nije zaživjela, ona u teoriji nikad nije i zamrla, zaključuju svi upućeni u ovu priču iz stvarnog života.

POSLJEDNJE DODANO: