PRITISAK PREDSEZONE

U Hrvatskoj se 600 agencija bavi uvozom stranih radnika

U Splitu, pod organizacijom Hrvatske gospodarske komore, održana je radionica za tvrtke koje planiraju zaposliti strane radnike. Interes za događaj bio je izrazito visok, što nije čudno s obzirom na potrebe koje se povećavaju, a predsezona je već na pragu, prenosi HRT.

Nevjerojatan podatak je da u Hrvatskoj djeluje čak 600 agencija koje se bave uvozom radnika, no nije svaka od njih u skladu s propisima. Policija upozorava na važnost pažljivog praćenja svake pojedinosti kako bi se zaštitio ugled Hrvatske kao sigurne destinacije.

Dijana Jakšić, načelnica Sektora za imigracije u PU SD, ističe da svaki zahtjev za uvozom radnika prolazi kroz procjenu SOA-e kako bi se osigurala javna sigurnost i nacionalna stabilnost.

U Županijskoj komori Split, poslodavcima su pružene smjernice o postupcima, dokumentaciji i procedurama zapošljavanja stranih radnika kako bi se ubrzao proces. Interes za stranim radnicima je velik, a vremena za njihovo zapošljavanje je sve manje. Samo u prva dva mjeseca ove godine izdano je čak 3200 dozvola za rad u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Joze Tomaš, predsjednik Županijske komore Split, ističe važnost okupljanja poslodavaca kako bi se pružila podrška u postupku dobivanja dozvola za zapošljavanje stranih radnika.

Očekuje se da će novi zakon riješiti brojne probleme u vezi s zapošljavanjem stranih radnika, dok su potrebe za njima, posebno u sektoru ugostiteljstva, u Splitu i okolici veće za 10 posto u usporedbi s prethodnom godinom.

Vinko Miše, suvlasnik agencije za zapošljavanje, naglašava važnost pravovremenog početka procesa zapošljavanja, ističući kako to treba biti učinjeno najmanje pola godine prije početka sezone.

Na radionici u Splitu istaknuta je prisutnost azijskog tržišta, posebno Filipina, Indonezije i Vijetnama, kao najčešćih izvora stranih radnika. Budući da su ove države uređene s strogim zakonima, poslodavci ih smatraju trenutačno najsigurnijim izborom.

POSLJEDNJE DODANO: