OVE GODINE VEĆ TRI

U Hrvatskoj je prošle godine ubijeno devet žena

U Hrvatskoj je prošle godine ubijeno devet žena.

Prema podacima koje je policija podijelila s N1, u 2023. godini od 23 ubijenih osoba njih devet bile su žene.

-Od navedenog broja sedam žena su ubile bliske osobe, odnosno njih četiri su bile žrtve intimnih partnera. Na dan 5. travnja 2024. godine, od osam ubijenih osoba, dvije su bile žene koje su ubile bliske osobe, odnosno jedna je žrtva intimnog partnera, otkrili su za N1 iz policije.

O problemu femicida u posljednje vrijeme se u Hrvatskoj mnogo govorilo, ali, kako izgleda, na polju sigurnosti žena stvari se nisu popravile.

Ovo je treća žena koja je ubijena u Hrvatskoj nakon što su u ožujku izglasane izmjene Kaznenog zakona i u njega ušao femicid kao zasebno kazneno djelo koje će se kažnjavati s najmanje deset godina zatvora. Premijer Andrej Plenković najavljujući te izmjene izjavio je da im je “temeljna intencija daljnje suzbijanje nasilja nad ženama i djecom”.

Nakon što su u travnju u istom danu ubijene dvije žene, pitali smo pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Višnju Ljubičić mogu li samo zakonske izmjene utjecati na sprječavanje ove vrste kaznenih djela.

-Jedan od osnovnih problema koji naglašavam stalno jest to što zakonske izmjene ne prate sustavno prikupljanje podataka, stručna i dubinska analiza sustava, te strateški dokumenti izrađeni od strane struke. Oni bi trebali osigurati održivost i potrebnu društvenu arhitekturu za provedbu izmijenjenog zakonodavstva, kazala je pravobraniteljica tada za N1. Dodala je kako na posljedice takvog pristupa, koje registrira i GREVIO izviješće, upozorava već godinama.

I odvjetnica Una Zečević Šeparović, jedna od osnivačica inicijative “Spasi me” tada je za N1 komentirala izmjene Kaznenog zakona.

-Naša je intencija bila da u Kazneni zakon bude izglasan femicid budući da se ta kaznena djela stalno događaju te želimo da se na ovaj način pridonese njihovom sprječavanju, rekla je za N1 Una Zečević Šeparović.

Lani je u Hrvatskoj ubijeno devet žena, godinu ranije čak 23. Hrvatska je jedna od zemalja koje su pri vrhu Europe po broju femicida koji se događaju.

POSLJEDNJE DODANO: