PREDSTAVLJANJE U STAROJ GRADSKOJ VIJEĆNICI

Smojina godina dobila almanah: “Tili smo notat, zabilježit da ne ode u vitar!”

-Tili smo notat, tili smo zabilježit da ne ode u vitar.

Bilo nam je jasno da će spomenik ostat na trajno sjećanje, ali osim ljudi koji su direktno sudjelovali na brojnim događanjima, a bilo je preko 50 pojedinačnih, u zahvalnost svim posjetiteljima, Grad Split je odlučio objaviti ovaj almanah. Tako je ostalo zabilježeno trajno sjećanje budućim generacijama na Smojinu godinu kada smo ga, mogu tako slobodno reći, vratili iz mrtvih – kazala je Herci Ganza, autorica almanaha “Smojinih 100” u kojem je pregled svih događanja održanih u Splitu i okolici tijekom godine Miljenka Smoje, te godine kada je bila stota godišnjice od njegova rođenja.

– Herci je autorica ovog almanaha, ali mi smo svi bili uz nju i iščitavali smo tekstove i pregledavali ih, a zapravo smo i bili na svim ovim manifestacijama. Ja zbog obaveza nisam stigla baš na sva događanja, ali kao da jesam. Iščitavajući ovaj almanah zaista ćete imati osjećaj kao da ste posjetili svaku od ovih manifestacija. Timski smo radili na tome, ali Herci je autorica – kazala je voditeljica Odsjeka za kulturu Grada Splita Marina Kuzmanić Petreš.

Uz Ganzu i Kuzmanić Petreš, organizacijski odbor događaja činili su i Grozdana Ribičić, Ana Đeldum i Feđa Klarić.

– Dobro se sitit da tijekom prošlog desetljeća niti jedan teatar nije igrao Smojin tekst, a sada pet profesionalnih teatara igra Smoju. Smojina knjiga nije se mogla kupit, a prošle godine dogodilo se da su se tijekom ljeta, kada se najviše kupuju knjige, među pet najprodavanijih knjiga u Hrvatskoj našle čak tri sa Smojinim potpisom. Grad Split je prigrlio Smoju, građani su pokazali da vole Split i Smoju, svi smo mi splitska dica.

Ovaj almanah je spektakularan, dobro je da knjige izlaze jer svi ovi izuzetni koncerti, izložbe i scenska događanja dođu i odu, a jedino što ostane je knjiga. Ovo će biti trajni spomenik na najvećeg kroničara Splita i Dalmacije – rekao je Feđa Klarić, pretpostavljate, sav oduševljen djelom koje je ugledalo svjetlo dana. Trebalo je biti predstavljeno na Matejuški, ali je zbog vremenskih uvjeta sve prebačeno u staru gradsku vijećnicu.

Prepuna je bila vijećnica, na predstavljanju almanaha bio je i Ivica Puljak, prvi čovjek grada Splita.

Vrijedi istaknuti kako će se 15. svibnja na Filozofskom fakultetu održati promocija knjige o Smoji na kojoj je radilo više autora. Boris Dežulović će uskoro predstaviti i knjigu ‘Smoje o Pisku’.

** Ovaj sadržaj financiran je sredstvima grada Splita temeljem Javnog poziva za financiranje programskih sadržaja lokalnih medija u 2024. godini

POSLJEDNJE DODANO: