MIGRACIJSKI MOSTOVI

U Hrvatskoj bi do 2030. trebalo raditi više od pola milijuna stranih radnika

Prema procjeni Hrvatske udruge poslodavaca, do 2030. godine u Hrvatskoj će raditi više od pola milijuna stranih radnika. Nedostatak radne snage osjetan je u svim sektorima, uključujući i trgovinu, gdje se sve češće susrećemo s radnicima iz dalekih zemalja, pri čemu oko 30 posto stranih radnika dolazi iz Nepala i Filipina, prenosi HRT.

Prosječna plaća u sektoru trgovine iznosi od 700 do 1000 eura. O trenutnom stanju u trgovini, nedostatku radnika, visini plaća i potrošnji raspravljali smo u našem programu.

Martin Evačić, predsjednik HUP – Udruge trgovine, istaknuo je kako Hrvatska često služi kao tranzitna točka za migrante prema zemljama Europske unije, budući da te zemlje nude veće plaće ne samo u trgovini, već i u svim ostalim sektorima. Naglašava i da su srednje škole koje su nekada obučavale trgovce danas praktično nestale, te kako se godišnje ne upisuje niti jedan razred trgovaca.

Čest je slučaj da im Hrvatska služi kao ulazna stanica za zemlje EU-a, stoga što razvijenije zemlje Europske unije imaju veće plaće ne samo u trgovini nego i u svim djelatnostima – rekao je Martin Evačić.

Prema Zakonu o trgovini, trgovac bi trebao imati minimalno završenu srednju školu, no zbog nedostatka radne snage, često se zapošljavaju osobe s osnovnom školom. Evačić također ističe česte pritužbe kupaca na uslugu u trgovinama, no naglašava da je nedostatak adekvatno kvalificirane radne snage realan problem ne samo u trgovini, već i u cijelom gospodarstvu.

S obzirom na nedostatak radne snage mi zapošljavamo i ljude s osnovnom školom, govori i dodaje kako je često čuje nezadovoljstvo kupaca s uslugom u samoj trgovini, no to je, kako kaže, realno stanje ne samo u trgovini, nego i u kompletnom gospodarstvu, stoga što nemamo dovoljan broj adekvatno kvalificiranih radnika – ističe Evačić.

POSLJEDNJE DODANO: