RANE PROŠLOSTI

Tužiteljstvo traži novo suđenje za ubojstva hrvatskih civila kod Gline 1991.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je žalbu protiv nepravomoćne presude Županijskog suda koja je oslobodila jedanaestoricu bivših srpskih “teritorijalaca” optuženih za ubojstva više od trideset hrvatskih civila iz Glinskog Novog Sela u listopadu 1991. Državno odvjetništvo traži ukidanje prvostupanjske presude i novo suđenje pred drugim raspravnim vijećem županijskog suda, prenosi HRT.

Navodeći bitne povrede odredaba kaznenog postupka, tužiteljstvo tvrdi da je zagrebački Županijski sud “obrazlagao nepostojanje činjenica i svojstava koja im se optužnicom nisu niti stavljali na teret” u odnosu na trojicu optuženika. Smatrajući da je sud donio pogrešan zaključak, tužiteljstvo ističe da nije dokazano da su jedanaestorica počinila ratni zločin za koji su optuženi.

Tužiteljstvo kritizira sud zbog nedovoljne analize iskaza svjedoka i materijalne dokumentacije, tvrdeći da je sud pogrešno zaključio kako nema dovoljno dokaza da bi optuženici po zapovijedi prvooptuženog ubili više od trideset stanovnika Glinskog Novog Sela.

Tužiteljstvo stoga smatra da je sud pogrešno zaključio da su te žrtve stradale u neodređenom razdoblju nakon što su Glinsko Novo Selo okupirali “nepoznati pripadnici raznih neutvrđenih postrojbi neprijateljske vojske”.

Kada se na ispravan način analiziraju provedeni dokazi, vidljivo je da se ovaj ratni zločin zbio polovicom listopada 1991. i da postoje očevici koji navode upravo jedanaestoricu optuženika kao počinitelje, kao i da postoje drugi svjedoci i dokumentacija koja na logičan način podupiru iskaze tih očevidaca – tvrdi tužiteljstvo.

Obrazlažući oslobađajuću presudu sudsko vijeće je navelo da je sa sigurnošću utvrđeno jedino da je u vrijeme zločina prvookrivljeni Vlado Čupović doista bio zapovjednik Teritorijalne obrane Glina.

Uz nepravomoćno oslobođenog Čupovića, optužnicom su obuhvaćeni George Nashid Kamal, Bogdan Jednak, Ljubiša Juzbašić, Boro Miljević, dvojica Zorana Miljevića, Milan Kraguljac, Branko Bulat, Milan Karaica i Mile Paspalj.

Optužnica, podignuta u studenome 2015., tereti deset državljana Srbije i jednog hrvatskog državljanina da su kao pripadnici paravojnih formacija Teritorijalne obrane Gline sredinom listopada 1991. u Glinskom Novom Selu usmrtili 31 osobu, među kojima i maloljetnu djevojčicu.

POSLJEDNJE DODANO: