INVESTITORSKI SUKOB

Turistički potencijal Primoštena neiskorišten: Tko snosi odgovornost za propadanje hotela?

Više od dva desetljeća traje turistička agonija u Primoštenu dok mađarski investitori nisu obnovili dva od ukupno tri tamošnja hotela, a jedini koji je odnedavno otvoren radi samo četvrtinu godine čeka cjelovitu obnovu. Lokalna vlast traži raskid ugovora i međunarodni natječaj za novog investitora, prenosi HRT.

Primošten, nekada omiljeno odredište svjetskog jet seta, sada se suočava s mračnom sadašnjošću, dok hoteli propadaju i turizam pati.

Jedini hotel u Primoštenu tek će početkom lipnja otvoriti svoja vrata, ali već od prošle godine radi samo tri mjeseca ograničenim kapacitetom. Mia Pešić, direktorica TZ-a Primošten, istaknula je da bi hotel trebao biti nositelj smještajne ponude te naglasila lošu situaciju u kojoj se hotel Zora nalazi, s tek 8% dolazaka i 6% noćenja.

Investitori, suočeni s pitanjima o obnovi hotela, ističu da njihove planove otežava antagonizam lokalne vlasti s kojom su u dugotrajnim sudskim sporovima. Stipe Petrina, načelnik općine Primošten, naglasio je da su mađarski investitori godinama ignorirali obveze iz ugovora o privatizaciji te da je lokalna zajednica trpila značajnu štetu, procijenjenu na oko pola milijarde eura. Petrina je također naglasio da je jedini izlaz raskid ugovora te je to predočio i potpredsjedniku Vlade Branku Bačiću nedavno, nakon što je prikazana opsežna dokumentacija koja obuhvaća neispunjavanje privatizacijskih obveza i druge probleme.

Nakon gotovo 23 godine sudskih sporova, odluka Ustavnog suda vraća se na početak, što dodatno produbljuje agoniju Primoštena.

U ovom dugotrajnom sukobu između investitora i lokalne vlasti, najteži gubitak snose građani i turizam ovog područja, čije bi ekonomsko oživljavanje moglo biti ključno za budućnost regije.

POSLJEDNJE DODANO: