SUMNJIVI GUTLJAJI

Tržište pod prijetnjom: Šest od sedam vina na hrvatskom tržištu je krivotvoreno

Na tržištu vina u Hrvatskoj otkriveno je da većina vina nije autentična, što je izazvalo zabrinutost među vinogradarima i potrošačima. Uvjereni su da krivotvorenje vina nije iznimka već uhodani posao u kojem se vrte milijuni litara i eura na štetu proizvođača, domaći vinari obišli su neke od najvećih trgovačkih lanaca, kupili sumnjive primjerke i dali ih na analizu. Rezultati su porazni: od sedam kupljenih vina – šest je bilo krivotvoreno. Tomislav Panenić, predsjednik Graševine Croatica za Poslovni dnevnik ističe da su cijene vina na tržištu znatno niže od troškova njegove stvarne proizvodnje.

Analize su pokazale da su sumnjivi uzorci vina sadržavali dodanu vodu i etanol, što je dovelo u pitanje autentičnost tih proizvoda. Ova otkrića dolaze u vrijeme kada su površine pod vinogradima u Hrvatskoj u kontinuiranom padu, dok se istovremeno primjećuje povećanje prodaje jeftinijih vina.

Unatoč ovim alarmantnim otkrićima, institucije poput Državnog inspektorata i Agencije za poljoprivredu još nisu poduzele konkretne korake u rješavanju ovog problema, što je dodatno zabrinulo vinare i stručnjake u industriji vina.

Vinari planiraju proširiti svoja istraživanja na druge trgovačke lance kako bi se uhvatili u koštac s problemom krivotvorenja vina i osigurali autentičnost proizvoda na tržištu. Ovaj razvoj događaja mogao bi imati dalekosežne posljedice ne samo na reputaciju hrvatskih vina, već i na samu industriju vina u zemlji.

POSLJEDNJE DODANO: