OPROŠTAJ OD STAROG TROGIRA

Trogirani se pozdravljaju sa starom ulicom, na novim pločama su ostavili lampaš i staru sliku s crnom trakom

Građani Trogira ne prihvaćaju novu popločenost ulica u staroj gradskoj jezgri koja je pod zaštitom UNESCO-a. Novi pločnici totalno su promijenili vizuru grada, tvrde Trogirani. Izlizani kameni putevi davali su poseban ugođaj i čar ulicama, bili su nešto prepoznatljivo za Dalmaciju. U borbi protiv promjena, Trogirani koriste različite metode, uključujući i humor. Primjer toga je prizor koji su građani zatekli u petak ujutro, gdje je netko na novu ploču postavio lampaš i fotografiju stare ulice s crnom trakom, kao spomen na stari dio grada koji je “preminuo”, prenosi 24.sata.

Ministarstvo kulture ističe da UNESCO nema ovlasti izdavati uvjete u nacionalnom zakonodavstvu, te da nova infrastruktura ima pozitivan učinak na očuvanje svjetske baštine, dok Grad Trogir tvrdi da kameno popločenje ulica nije bilo povijesno te da je zamjena bila predviđena još 2019. godine.

Reakcija UNESCO-a na situaciju u Trogiru još uvijek nije stigla. Iako Grad Trogir tvrdi da su informirali UNESCO o planovima za popločavanje gradskih ulica, iz UNESCO-a stižu izjave da nisu primili nikakvu službenu obavijest.

Ovo dodatno pojačava napetost između lokalnih vlasti i UNESCO-a, a Trogirani su sve zabrinutiji zbog mogućeg gubitka statusa svjetske baštine. Dok lokalne vlasti ističu pozitivne učinke modernizacije na infrastrukturu i životni standard stanovnika, skeptici tvrde da se to čini na račun kulturnog naslijeđa i autentičnosti grada.

POSLJEDNJE DODANO: