RASTUĆI OPTIMIZAM

Trećina Hrvata u boljoj financijskoj situaciji nego lani, najviše novca ima skupina od 40 do 49 godina

Nedavno provedeno istraživanje MasterIndex, koje je za Mastercard provela agencija Improve, otkrilo je da oko trećine građana Hrvatske bilježi poboljšanje svoje financijske situacije, unatoč ostajućoj zabrinutosti zbog inflacije. Ovaj optimizam odražava se i u očekivanjima za budućnost, pri čemu samo 15 posto ispitanika predviđa pogoršanje svoje financijske situacije, dok 35 posto vidi mogućnost poboljšanja. Posebno je zanimljivo što je taj optimizam izražen među mlađom populacijom, gdje čak 44 posto ispitanika u dobi od 18 do 29 godina vidi svjetliju financijsku budućnost, prenosi N1.

Iako je inflacija i dalje glavna briga za većinu građana (navodi je 58 posto ispitanika), zanimljivo je primijetiti da se taj postotak smanjio u odnosu na prethodnu godinu. Istovremeno, rastuća zabrinutost javlja se u području kriminala i korupcije, kao i u strahovanjima od smanjenja životnog standarda i kvalitete zdravstvene zaštite.

Što se tiče raspodjele prihoda, najviše novca raspolažu ispitanici u dobi od 40 do 49 godina, s prosječnim mjesečnim prihodom od 1.224 eura, dok mlađa populacija u dobi od 18 do 29 godina prosječno zarađuje 751 euro mjesečno. Najveći dio ovih prihoda odlazi na osnovne potrebe poput hrane i pića, odjeće i obuće, ali i na otplatu kredita te na štednju i ulaganja.

Istraživanje također otkriva da je većina građana primijetila povećanje mjesečne potrošnje u kućanstvu, prvenstveno zbog poremećaja na tržištu i inflacije. Troškovi su se povećali, posebno u kategorijama poput prehrambenih proizvoda i putovanja te izlazaka u restorane.

Unatoč ovim trendovima, građani su pronašli načine za uštedu, najčešće kroz kupnju proizvoda na akcijama i usporedbu cijena. Ipak, većina njih smatra da trenutno nije vrijeme za veća ulaganja poput kupnje nekretnine ili automobila.

Direktorica Mastercarda u Hrvatskoj Gea Kariž, ističe da su ovi optimistični pomaci potvrđeni i rezultatima istraživanja Experience Economy provedenog u siječnju u nekoliko zemalja, uključujući i Hrvatsku. Prema tim rezultatima, porast optimizma u vezi s financijskom budućnošću rezultirao je povećanom potrošnjom na iskustva poput putovanja, glazbenih festivala i gastronomskih avantura. Ova dinamika ukazuje na promjene u potrošačkim navikama i prilagodbu na nove ekonomske uvjete.

POSLJEDNJE DODANO: