MALVERZACIJA EU FONDOVA

Novi detalji Uskokove akcije: Uhićeni načelnik općine Smokvica i splitski poduzetnik

U jutrošnjoj akciji Uskoka, uhićeni su Kuzma Tomašić, načelnik općine Smokvica s otoka Korčule, te Ivica Kriletić, splitski poduzetnik. Obojica su pod sumnjom za počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti, povezanih s nerealiziranim projektom Muzej zlata i srebra u Smokvici.

Prema informacijama Dubrovačkog vjesnika, sumnja se u malverzacije vezane za navedeni projekt, za koji je dio financiranja osiguran iz sredstava EU fondova. Projekt nije realiziran, a Agencija koja nadzire trošenje EU sredstava izdala je korekciju od 25 posto, uskraćujući Općini 1,27 milijuna kuna od ukupno predviđenih 5,07 milijuna kuna za projekt.

S druge strane, prema informacijama N1, odustalo se od projekta nakon što je već bila izdana građevinska dozvola, što je rezultiralo gubitkom europskog novca. Osim financijskih gubitaka, Općini je prijetila blokada zbog nevraćanja novca Županiji, preko koje je išlo financiranje muzeja, zbog čega su bili primorani podići kredit.

Nakon uhićenja, Uskok će ispitati osumnjičenike te odlučiti o daljnjim koracima, a javnost će biti pravodobno obaviještena o daljnjem tijeku postupka.

POSLJEDNJE DODANO: