SDP-OV EUROPARLAMENTARAC

Tonino Picula: Na Glavnom odboru je šutio, a sad napadanjem Milanovića radi što i 2014. godine

Jedan od SDP-ovih najboljih europarlamentaraca Tonino Picula zadao je danas bolan udarac svojoj stranci. Gostujući na N1 televiziji gdje je objašnjavao zašto se našao na zadnjem, 12. mjestu na listi za EU parlament Picula je kazao kako ozbiljno bavljenje politikom znači izlazak iz zone komfora i preuzimanje rizika te da na toj listi nije bio na onom mjestu za koje je smatrao da je primjereno obzirom na njegove rezultate. Pa je šefu stranke sam sugerirao da pokušam osvojiti novi mandat natječući se na zadnjem mjestu.

Potvrdio je i glasine da je bio protiv toga da se istodobno bude i kandidat za EU parlament i za mjesto u Saboru i da zbog toga nije htio prihvatiti da bude na zadnjem mjestu u prvoj izbornoj jedinici što je Grbin od njega tražio. No ono što je u stranci najviše odjeknulo Piculina je kritika Milanovićevog ulaska u izbornu utrku.

Mislim da smo se na ovim izborima s jedne strane i SDP i ja izložili svojevrsnim rizicima, a SDP nosi taj rizik obvezujući se na političku ambiciju Zorana Milanovića. Mislim da se SDP previše izložio na ovaj način – kazao je Picula dodavši i kako je posao okupljanja koalicije išao dobro i da se “preko noći” sve promijenilo jer je Zoran Milanović postao “zaštitno lice nove formacije koja izaziva ozbiljne kontroverze”.

Piculin istup razbjesnio je, čuje se, i šefa stranke Peđu Grbina, ali i dobar dio vodstva SDP-a. Kažu, dobio je što je htio, a to je zadnje mjesto na listi zbog čega je s te pozicije, usput rečeno, u zadnji tren otpao Bojan Glavašević koji je imao Grbinovo obećanje da će on biti na 12. poziciji. A još ih je više zasmetalo što Picula na sjednici Glavnog odbora u ponedjeljak na večer nije ništa rekao protiv zadnje pozicije, ali niti protiv Zorana Milanovića.

Dapače, samo je sjedio i šutio.Očito je Picula procijenio da sada na istom valu nezadovoljstva dijela ljudi Milanovićevim potezom može dobiti respektabilan broj preferencijalnih glasova i na taj način osvojiti još jedan mandat u EU parlamentu – kaže jedan član vodstva SDP-a.

Piculi je to već jednom pošlo za rukom. Točnije, 2014. godine kada je osvojio rekordnih 132.792 tisuće glasova upravo na krilima svađe s Milanovićem koji ga je tada, kao lider SDP-a, stavio na petu poziciju na listi za EU parlament. Međutim, isti izvori skeptični su da Picula može danas ponoviti taj “recept” i podsjećaju da je Picula na prošlim izborima za EU parlament prije pet godina bio nositelj njihove liste i osvojio oko 51 tisuća glasova, a Biljana Borzan gotovo 65 tisuća.

I dok neki drže da Picula više ne može ponoviti uspjeh iz 2014. godine ima i onih u SDP-u koji smatraju da je Picula zaigrao opasnu igru, ali i kako u slučaju da SDP ne sastavi vlast nakon parlamentarnih izbora upravo Picula može iskočiti u prvi plan kao član stranke koji je prvi i za sada jedini Milanoviću i Grbinu poručio kako se ne slaže s onim što rade.

POSLJEDNJE DODANO: