NA SVJETLIMA REFLEKTORA

Tisno se budi s projektom ‘Saluti da Tisno

U suradnji s lokalnom zajednicom, Argonauta je tijekom 2023. godine provela aktivnosti koje su vratile sjaj zaboravljenim tišnjanskim draguljima: vilama, palačama i kućama Tisna. Kulturno-povijesna baština ovog područja dosad nije dobila zasluženo mjesto pod svjetlima reflektora, ali s projektom “Saluti da Tisno,” ta se situacija mijenja.

U srcu Tisna krije se zanimljiva arhitektonska baština koja datira iz 18. stoljeća, kada su bogate obitelji iz Italije doselile i ostavile svoj pečat. Projekt je posebno naglasio 11 vila, među kojima se ističu kuća Banchetti, kuća Gelpi, palača Katunarić, kuća Matković i vila Mazzura. Ova izuzetno vrijedna baština sada je dostupna javnosti kroz QR kodove na web stranici arheološkog nalazišta Ivinj.

Web mjesto ivinj.com uskoro će postati portal posvećen ukupnoj kulturno-povijesnoj baštini mjesta Tisno. Označavanjem vila, palača i kuća lako dostupnim QR kodovima, projekt je otvorio inovativnu kulturno-povijesnu rutu koja će privući pažnju lokalnog stanovništva, posjetitelja i turista.

Nastavljajući s promocijom baštine, projekt je također omogućio daljnju valorizaciju arheološkog lokaliteta Ivinj, Crkve sv. Martina te prirodne vrijednosti peloidnog blata Makirina.

U novoj godini, projekt planira donijeti nove priče i interpretacije o kulturno-povijesnoj baštini Tisna.

POSLJEDNJE DODANO: