REVOLUCIONARNA TEHNOLOGIJA

Tečajevi kriptovaluta: Kako se kretanja cijena odražavaju na trgovce?

Kriptovalute svakim danom postaju sve razumljivije i prihvaćenije. Tehnologija koju koristi je i dalje relativno mlada, ali njihova revolucionarnost je itekako vidljiva u društvenom poimanju novca, plaćanja i ulaganja. Posebnost koju posjeduje leži u mogućnosti decentralizacije vrijednosti, pritom koristeći se tehnologijom koja pruža transparentnost i sigurnost svih provedenih transakcija. 

Danas poznajemo mnogo različitih kriptovaluta, koje se, osim po tržišnoj kapitalizaciji, razlikuju i po tehnologiji i načinu funkcioniranja. Njihov skupni utjecaj na globalno gospodarstvo je dostojan pažnje koju privlače od strane investitora, ali i trgovaca i tvrtki. 

Dakako, spominjanje kriptovaluta ne može se izvesti bez da se ukaže na jednu od njihovih najbitnijih karakteristika, a to je volatilnost, odnosno nestabilnost tržišne vrijednosti. Na nju se u svijetu kriptovaluta gleda kao dvosjekli mač, jer može biti uzrok ogromne zarade, ali i kobnih gubitaka. Ovaj članak pobliže objašnjava kripto cijene te nudi objašnjenje fluktuacija u vrijednosti te kako se ona odražava na poduzetnike.

Zašto su kriptovalute volatilne?

Vrijednost kriptovaluta na svjetskom tržištu je određena raznim faktorima. Jedan od takvih je sami pojam njihove funkcionalnosti. Budući da su decentralizirane i većinom nisu vezane uz nijednu drugu valutu, rastovi i padovi u vrijednosti uglavnom su rezultat previđanja ulagača o promjenama u budućnosti. 

Nastavno na to, na kriptovalute utječe ponuda i potražnja, kao i za svu ostalu imovinu svijeta. Ako je zaliha ograničena, posljedično proizlazi da će vrijednost te imovine doživjeti rast. Ono što kriptovalute razlikuje od ostalih (fiat) valuta je potencijal napretka tehnologije i daljnje integracije i usvojenosti. Tehnologija ima ključnu ulogu u povećanju njihove vrijednosti, jer inovacije pružaju kvaliteniju iskoristivost i sigurnost, što ima veliki doprinos u prihvaćenosti kriptovaluta.

Utjecaj promjena vrijednosti na trgovce

Kriptovalute mogu biti od velike važnosti trgovcima i kompanijama. Ususret njihovom rastu u korištenosti, implementacija takvog načina plaćanja za pruženu uslugu privlači novu grupu kupaca koji u kriptovalutama vide mnoge benefite. Također, transakcije se izvode većom brzinom. 

Ukoliko se radi o poduzeću, radnici istoga postaju bolje informiraniji o korištenju kriptovaluta, što rezultira stvaranjem dodatne svijesti o njihovim prednostima. Iz navedenih razloga trgovci koji otvore vrata svijetu kriptovaluta stvaraju prednost koja nije zanemariva u odnosu na ostale konkurente. Osim toga, trgovcima kriptovalute donose oblik ulaganja kapitala koji je jedinstven. Uz smanjenu mogućnost inflacije, smanjuje se i mogućnost od pasivnog gubitka vrijednosti imovine. 

Kvalitetan savjet za provođenje ulaganja je investicija u različite vrste krupto valuta, kako bi rizik od gubitka tržišne kapitalizacije jedne valute sveo na minimum. Pomno isplanirana strategija dovodi čak i do mogućnosti povećanja vrijednosti same tvrtke. Ipak, o takvom rješenju treba odlučiti uz dozu opreza. Bez adekvatnog istraživanja i edukacije o kriptovalutama gubici mogu biti iznimni. 

Kriptovalute kao pojam, iako već i sad imaju bogatu povijest, je i dalje mlad i neprihvaćen nekim skupinama društva. Svakim danom se razvijaju nove tehnologije njihova korištenja i očekuje se nastavak tog trenda u budućnosti. Njihove najveće prednosti često su i direktan razlog njihove vrijednosne nestabilnosti, što se može negativno odraziti na trgovce, ali i kupce. Ipak, kvalitetna strategija u primjeni kriptovaluta nudi se kao djelotvorna opcija za povećanje kapitala, a dobra informiranost i edukacija smanjuje postojeće rizike ove dinamične sfere u svijetu financija.

POSLJEDNJE DODANO: