ELITA ZA REGULARNOST

Sve derbije Dinama, Hajduka i Rijeke sudit će elitni suci Lige prvaka

Hrvatski nogometni savez dogovorio je da će sve derbije između najvećih hrvatskih klubova i sudionika ovosezonske žestoke borbe za naslov prvaka Hrvatske suditi elitni suci Lige prvaka, doznaje Večernji list. Ovakav će aranžman biti osiguran za međusobne Dinama, Hajduka i Rijeke, a trajat će do kraja aktualne sezone.

Na ovaj način, Hrvatski nogometni savez želi postići apsolutnu regularnost i vjeru u najpošteniji mogući rasplet HNL-a. Velik je to uspjeh za predsjednika HNS-a, Marijana Kustića, koji se u posljednje vrijeme morao boriti s nesretnim posljedicama curenja snimki komunikacije iz VAR soba tijekom utakmica Hrvatske nogometne lige.

Uz ovu odluku, Hrvatski nogometni savez osnovao je posebno stručno povjerenstvo koje će analizirati sporne situacije iz javne objave snimki komunikacije između sudaca na terenu i u VAR sobi. Iza ove odluke stoji nastojanje da se suzbije pojavljivanje VAR snimki koje su se kroz prošli tjedan plasirale u eter neovlaštenim putevima.

HNS je tijelu dao zadatak da analizira sve sporne situacije uključujući (ne)ispravno korištenje VAR protokola, točnost odluka, primjerenost komunikacije te zaključke Komisije nogometnih sudaca u tim situacijama. U povjerenstvo su imenovani predsjednica Lada Rojc te dva člana, Miro Grgić i, na preporuku Uefe, Darko Čeferin. Na čitavu situaciju se osvrnu predsjednik europske organizacije, Aleksander Čeferin.

Pratili smo situaciju s puštanjem VAR komunikacije u hrvatskim medijima te poštujem snažnu volju predsjednika Kustića da u potpunosti raščisti sve sporne trenutke koji su se putem pojavili. HNS će imati maksimalnu potporu Uefe u daljnjem razvoju suđenja u Hrvatskoj, zbog čega smo i preporučili Darka, dugogodišnjeg Uefinog kontrolora suđenja, koji izvrsno poznaje hrvatski jezik što je u ovom slučaju iznimno važno, i koji će jamčiti neutralnost i stručni autoritet u okviru novoosnovanog povjerenstva – izjavio je čelni čovjek Uefe, prenosi Večernji list.

POSLJEDNJE DODANO: