PLJUŠTE REAKCIJE

Oporba uzavrela nakon Plenkovićeve najave o raspuštanju Sabora i izborima

Premijer Andrej Plenković najavio je raspuštanje Hrvatskog sabora najkasnije do 22. ožujka, što je izazvalo burne reakcije iz oporbe.

Lider SDP-a, Peđa Grbin, istaknuo je prvi korak koji je premijer napravio, najavljujući izbore, ali je naglasio da će ključni koraci biti oni koje donose građani. Grbin je apelirao na potrebu za promjenama, izražavajući nezadovoljstvo korupcijom, lažima i nesposobnostima.

Dosta je korupcije, laži, raznih Turudića, nesposobnosti, dosta je HDZ-a. Ova zemlja zaslužuje bolje, i to će dobiti nakon izbora – rekao je Grbin.

Sandra Benčić iz Možemo! pozdravila je vijest kao priliku za rušenje HDZ-a.

Dobra vijest je da idemo na izbore, dobra vijest je da imamo veliku priliku srušiti HDZ i dobra vijest je za sve građane ove zemlje koji se opiru ovakvom načinu funkcioniranja – naglasila je Benčić.

Reagirala su i iz stranke Možemo! koji su izrazili uvjerenje da je HDZ-u voda došla do grla.

Tri i pol godine, Andrej Plenković, kao ‘suho zlato’ čuva najodanijeg suradnika Milorada Pupovca, a sada se pred izbore pokušava dodvoriti desnim biračima računajući da svi ne pamte dulje od posljednje vremenske prognoze – napisali su na svojoj Facebook stranici.

Nikola Grmoja iz Mosta izrazio je radost zbog nadolazećih izbora, ističući da se raduju prilici da pošalju poruku trenutnoj vladi.

Radujemo se izborima, željno ih očekujemo kao i hrvatski građani koji žele poslati poruku ovoj Plenkovićevoj korumpiranoj vladi – rekao je Grmoja.

Nezavisni aktivist, Marin Miletić, pozvao je građane da izađu na izbore te naglasio važnost davanja legitimiteta onima koji će upravljati zemljom.

Dragi ljudi, samo vas molim – izađite svi na izbore. Izaberite put kojim želite da naša zemlja ide iduće izazovne i zahtjevne godine. Samo vas molim da izađete, nemojte ostati kući i biti heroji dnevnog boravka, dajte istinski legitimitet onima u čije ruke ćete položiti upravljanje Hrvatskom, one čije politike će se odraziti na našu djecu, naše obitelji, sigurnost, identitet i slobodu. Neka nam se Gospodin smiluje. Svima. – objavio je.

Ivana Kekin iz Možemo, komentirala je da je Plenkovićev potez rezultat straha od prosvjednika.

Andrej Plenković se očito prepao tisuća i tisuća onih koji su prosvjedovali na Markovom trgu. Želi izbore prije nego što skroz potone, ali ni to ga neće spasiti. Njegov udar na institucije već je mobilizirao građane – na izborima će vidjeti da je to bio samo početak – napisala je Kekin.

Mirela Ahmetović iz SDP-a tvrdi da je prosvjed opozicije ubrzao odluku za raspuštanje Sabora.

AP je uvidio da otezanje vodi u siguran poraz. On će mu doći i ovako, SDP je spreman na izbore programski i kadrovski. Predizborno ili postizborno, lijevo – liberalna koalicija sastavit će sljedeću Vladu RH – napisala je Ahmetović.

Domovinski Pokret je izrazio spremnost za izbore i prije najave Plenkovića.

Nakon mjeseci politikantskog kalkuliranja i dijeljenja novca šakom i kapom, HDZ je, uvjeren u kratkoročne efekte driješenja proračunske kese, obznanio okvir unutar kojega će biti održani izbori za Hrvatski sabor – istaknuli su iz DP-a.

POSLJEDNJE DODANO: