NOVA SEZONA SADNJI

Šumoborci krenuli u novu sezonu pošumljavanja: U proteklih tjedan dana posadili čak 6,000 sadnica

Simpatičan i izrazito koristan volonterski ekološki program nazvan Šumoborci ovih je dana krenuo s novom sezonom pošumljavanja. U zadnjih tjedan dana već su održane 3 velike akcije sadnje s više od 300 mladih volontera Šumoboraca koji su posadili novih 6,000 sadnica. Tako su se u prvim ovogodišnjim akcijama pošumljavanja, uz izviđače i šumare Hrvatskih šuma kao organizatore,  uključili učenici i nastavnici 2. Gimnazije iz Zagreba, Šumarske i drvodjeljske škole iz Karlovca, 7. Gimnazije iz Zagreba i Drvodjeljske škole iz Zagreba. U narednim danima i tjednima, do polovice travnja, uslijedit će još mnoge nove akcije, škole i partneri, a ukupno je u ovom ranoproljetnom periodu planirano održavanje 20-ak akcija pošumljavanja s više od 1500 volontera i posađenih 30-ak tisuća novih sadnica.

Program Šumoborci edukativni je dio projekta CO2MPENSATING BY PLANTING kojega, već treću godinu zaredom, uspješno organiziraju Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i kreativna agencija HEARTH kao inovativni odgovor na izazove i posljedice klimatskih promjena. 

Prve ovogodišnje akcije pošumljavanja odvijaju se na području Karlovačke županije, konkretno u općini Barilović i u gradu Slunju, gdje je djelovanjem klimatskih promjena došlo do stradavanja postojećih šuma i to najčešće kao posljedica obolijevanja i sušenja stabala, uzrokovano sve prisutnijim stranim štetnicima i nametnicima. Šume koje su tako stradale obnavljaju se uz stručnu podršku šumara Hrvatskih šuma primarno autohtonim vrstama koje su otporne na postojeća oboljenja.  Tako se trenutno najviše u pošumljavanju spomenutih područja koriste sadnice hrasta, ali i druge vrste koje se, radi obnove bioraznolikosti, kombiniraju u procesu novog pošumljavanja.

Specifičnost ovog projekta je, osim što se aktivno radi na obnovi stradalih šuma, upravo u uključivanju velikog broja volontera u akcije sadnji čime se građane, a pogotovo mlade, živim primjerima educira o uzgoju, održavanju i općekorisnim funkcijama šuma, ali i uzrocima i posljedicama klimatskih promjena koje ugrožavaju naše šume i okoliš. Prije samih akcija pošumljavanja, organizatori provode edukativne radionice po školama i drugim organizacijama, nakon čega se učenici i drugi volonteri uključuju i u same akcije sadnje. Trenutno u projektu sudjeluje 40-ak srednjih škola i 30-ak poslovnih partnera, a organizatori na jesen najavljuju i dodatno širenje projekta na ostatak regija Hrvatske, kako bi se mogao uključiti čim veći broj građana, ali i obnoviti čim veći dio šuma.

Na primjeru velike ljetne oluje iz prošle godine, Dan Špicer, koordinator projekta i poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske, objašnjava koji su ciljevi i daljnji planovi projekta:

„Svijet oko nas, a tako i naš okoliš, ubrzano se mijenjaju, a klimatske promjene uzrok su većini tih promjena. Nažalost, posljedice toga vidljive su na svakom koraku i to sve češće. Više gotovo da nema šumske vrste koja u nazad 10-ak godina nije dobila jednog ili više stranih štetnika ili nametnika koji sve intenzivnije napadaju i ugrožavaju naše šume. S druge strane,  sve ekstremniji vremenski uvjeti uzrokuju još intenzivnije posljedice – nezapamćene oluje, poplave, suše, nevremena. Samo je ljetna oluja, koja je prošlog srpnja pogodila Zagreb, ali i veliki ostatak Hrvatske, uništila više od 3 milijuna kubnih metara drvne mase i to najvećim dijelom naših najbogatijih šuma u Slavoniji. Priroda je nemoćna boriti se sama pa joj je potrebna i naša pomoć. Ovim putem, osim što pomažemo šumarima u obnovi šuma, djelujemo i edukativno na mlade, ali i sve ostale, kako bismo osvijestili problem i pružili način da se zajedno borimo za naše šume i našu prirodu. Drago nam je da nam se javlja sve više škola i kompanija koje žele pomoći i sudjelovati u ovom izrazito važnom projektu koji će definitivno ostaviti trag za buduće generacije.“

Podsjetimo, organizatori projekta – izviđači, Hrvatske šume i kreativna agencija HEARTH, pokrenuli su projekt CO2MPENSATING BY PLANTING prije dvije i pol godine, s ciljem obnove šuma stradalih djelovanjem klimatskih promjena. Do sada su organizirali 79 akcija pošumljavanja na 15 lokacija u Hrvatskoj, uključili u akcije sadnji više od 6,800 volontera Šumoboraca koji su zajedničkim snagama posadili više od 130,000 novih stabala

Intenzitet održavanja akcija svake je sezone sve jači te se akcije, kad krenu, organiziraju gotovo svaki dan. Organizatori na svakoj akciji organiziraju prihvat volontera, podijele im kavu, čaj, vodu, sendviče i radne rukavice te održe uvodno predavanje o uzgoju i održavanju šuma, nakon čega slijedi pokazna vježba sadnje, podjela sadnica i opreme za sadnju, a onda i sama sadnja novih stabala.

Projekt podržavaju Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Središnji državni ured za demografiju i mlade, uz brojne druge partnere i pokrovitelje.

Organizatori pozivaju sve zainteresirane da se o projektu informiraju na službenoj web stranici projekta na www.compensatingbyplanting.com gdje se nalaze i svi potrebni kontakti za uključivanje u projekt.

POSLJEDNJE DODANO: