SLABA PROCIJEPLJENOST DJECE

Stručnjaci upozoravaju da bi se pomalo zaboravljena bolest mogla vratiti u Hrvatsku

Ovom je zaraznom bolesti u 2023. na području Europe zaraženo više od 30.000 ljudi, dok je godinu ranije na istom području od ospica oboljelo manje od tisuću ljudi, njih 941, piše Novi list.

Hrvatska je zasad pošteđena ovog negativnog trenda, no stručnjaci upozoravaju da bi se ospice mogle vratiti i u Hrvatsku, ako se ne poradi na boljoj cijepljenosti djece protiv ove zarazne bolesti. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u 2022. godini uopće nije bilo zabilježenih slučajeva ospica u Hrvatskoj, a u 2023. godini imali smo tri importirana slučaja ospica, bez sekundarnih slučajeva širenja zaraze na tlu Hrvatske.

Ospice, zapravo, nisu tako daleko od nas. Početkom prošle godine epidemiju već iskorijenjene bolesti prijavila je susjedna Srbija, a pojavu ospica na svom tlu prijavile su i Njemačka, Slovačka, Španjolska….

Ospice se, osim toga, javljaju i u Ukrajini, iz koje dolaze raseljene osobe, što povećava mogućnost unosa ove bolesti u Hrvatsku. Nakon pandemije koronavirusa ospice su naglo »živnule«, što se tumači činjenicom da je u mnogim zemljama tijekom pandemije došlo do odgađanja cijepljenja te je veći broj djece koja kasne s cijepljenjem.

POSLJEDNJE DODANO: