PRIJETI LI NESTAŠICA?

Dolazi li nova kriza? Evo kako se Nijemci za nju pripremaju

Posljednjih tjedana, sve više možemo čuti o rastućim nestabilnostima koje dovode do velike krize u Njemačkoj. Recesija je službeno već nastupila u tom najvećem europskom gospodarstvu, a sve su izraženije i političke nestabilnosti te rast neizvjeznosti uzrokovan geopolitičkim previranjima.

Poznata izreka kaže da “kad Njemačka kihne, cijela Europa se razboli”, a taj scenarij ne čini se nerealnim u novoj, 2024. godini. Iz tog razloga, Nijemci se ubrzano pripremaju za dolazak nove krize, bilo da se radi o poduzećima koja su već krenula s otkazima ili s pojedincima koji traže načine za zaštitu svog kapitala ulaganjem u investicijsko zlato.

Nijemci sve više kupuju zlato – prijeti li nestašica?

Upravo su zlatne poluge i zlatnici postali jedno od ključnih sigurnih utočišta kojem se okreću Nijemci u ovim nesigurnim vremenima.

Josip Kokanović, operativni direktor Centra Zlata, tvrdi kako je potražnja za zlatnim polugama i zlatnicima u Njemačkoj u velikom porastu te objašnjava zašto je do toga došlo:

– Podaci naših dobavljača iz središnje Europe, među kojima su i poznate njemačke talionice, pokazuju nam kako je potražnja njemačkih ulagača za investicijskim zlatom u velikom porastu u prvim tjednima 2024. godine. To je direktna posljedica rasta neizvjesnosti u njemačkom gospodarskom i političkom sustavu, ali i strahova od novih potencijalnih sukoba s Rusijom na istoku Europe, tvrdi Kokanović te dodaje:

Nije ovo prvi put da je došlo do navale na investicijsko zlato. Kada je počela invazija na Ukrajinu, Europljani su pohrlili kod trgovaca zlatnim polugama i zlatnicima, što je dovelo do velike nestašice tih proizvoda diljem kontinenta. Postoji opravdana bojazan da bi se ista situacija mogla ponoviti i ove godine.

Investicijsko zlato kao zaštita od krize

Investicijsko zlato u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika tradicionalna je zaštita vrijednosti u nestabilnim vremenima poput kriza, recesija i ratova. Ne čudi stoga da je potražnja za žutim plemenitim metalom zadnjih godina u konstantnom rastu, a oni koji su u tom periodu posjedovali zlato ne samo da su zaštitili svoju imovinu, nego su i ostvarili pozamašnu zaradu.

Naime, cijena zlata u eurima u posljednjih je pet godina narasla za više od 60%, dok je ukupni rast u zadnjih dvadeset godina čak 470%. Radi se o prosječnom godišnjem rastu od oko 8.3%, što je znatno više od prosječne stope inflacije u istom periodu, ali i od mnogih drugih oblika ulaganja poput nekretnina.

No, rast cijene zlata nije uvijek ujednačen. Povijesni podaci pokazuju da cijena najviše raste upravo u periodima kriza i recesija jer tada potražnja za zlatom najviše raste, što zlato čini idealnim ulagačkim instrumentom u periodima kada druga ulaganja poput dionica ili nekretnina mogu biti poprilično rizična. Pogledamo li Veliku recesiju 2008. godine, cijena zlata tada je u svega nekoliko godina narasla za više od 150%.

Neoporezivo ulaganje koje štiti od inflacije

Osim što je kroz povijest nosilo visok prinos, investicijsko zlato ulagačima je privlačno i zbog činjenice da se radi o jednom od rijetkih oblika ulaganja koji je u potpunosti oslobođen svih poreza i nameta, uključujući PDV i porez na kapitalnu dobit, ako ga kupuje fizička osoba. Zarada od ulaganja stoga u potpunosti pripada investitoru, bez ikakvih obaveza prema državi.

Zlatnici i zlatne poluge ujedno su i vrlo likvidna imovina, to jest jednostavno ih je zamijeniti za gotovinu bilo gdje u svijetu po aktualnom tečaju kroz uslugu otkupa zlata. Zlato je prenosivo, lako za skladištiti i predstavlja imovinu koja je “van sustava”, što vlasniku daje visoku dozu neovisnosti od banaka i ostalih financijskih institucija.

Kako i gdje kupiti investicijsko zlato u Hrvatskoj?

Ulaganje u zlato najbolje je obaviti kupnjom investicijskog zlata u fizičkom obliku kod ovlaštenih trgovaca kao što je Centar Zlata. Centar Zlata vodeći je hrvatski distributer zlatnika i zlatnih poluga te ovlašteni distributer europskih kovnica s prestižnog LBMA popisa. Kupnju investicijskog zlata moguće je obaviti u nekoj od poslovnica Centra Zlata bez čekanja na isporuku ili preko webshopa uz 100% osiguranu dostavu na kućnu adresu u roku samo dva radna dana. Osim toga, klijentima je na raspolaganju i opcija pohrane zlata u sigurnim sefovima Centra Zlata koja je prvih godinu dana u potpunosti besplatna, a zlato je moguće preuzeti bilo kada.

U ponudi Centra Zlata moguće je naći širok asortiman zlatnika i poluga – od popularnih dukata s likom cara Franje Josipa do sve traženijih kompleta malih poluga UnityBars koji nude visoku razinu fleksibilnosti investitoru.

Ako i vi želite zaštititi svoju ušteđevinu od inflacije i recesije ulaganjem u investicijsko zlato, djelatnike Centra Zlata možete kontaktirati za besplatne konzultacije pozivom na broj 01 3000 783 ili slanjem e-maila na [email protected], a najbolju ponudu zlatnih poluga i zlatnika u Hrvatskoj pogledajte klikom na link: webshop Centra Zlata.

POSLJEDNJE DODANO: