KRITIKA INSPEKCIJE

Strani turistički vodiči bez licence preplavili Jadran

U zadarskim ulicama, problem ilegalnih turističkih vodiča, posebice iz Azije, postaje sve izraženiji. Iako Hrvatska ima stroge zakone koji reguliraju turističko vođenje, nedostatak provjere i kažnjavanja ilegalnih vodiča predstavlja ozbiljan izazov za domaće vodiče i cjelokupnu turističku industriju.

Prema riječima lokalnih vodiča, nelegalni vodiči često se pojavljuju na ulicama Zadra bez potrebne licence, što ne samo da narušava nelojalnu konkurenciju već i dovodi do krivog tumačenja povijesti i kulture grada. Nedavni incidenti pokazuju da su ilegalni vodiči često nedovoljno upoznati s povijesnim i kulturnim značajkama grada te ih interpretiraju na smiješan ili netočan način.

Jedan od problema je nedostatak efikasne inspekcije. Domaći vodiči ističu da se čini da inspekcija češće kontrolira legalne vodiče nego ilegalne, što dodatno otežava situaciju. Ova neravnoteža u nadzoru rezultira time da ilegalni vodiči često ostaju nekažnjeni, čime se potiče njihovo daljnje nelegalno poslovanje.

Turistički vodiči su zabrinuti zbog gubitka poslova i negativnog utjecaja na reputaciju grada. Neki od njih ističu da su prošle godine kazne za ilegalno vođenje turista postrožene (iznad 1000 eura za fizičku osobu ulovljenu u prekršaju), ali da i dalje nisu dovoljno efikasne kako bi se riješio ovaj problem. Nedostatak adekvatne sankcije za ilegalne vodiče otežava borbu protiv ilegalnog vođenja turista i potiče daljnje kršenje zakona.

S druge strane, turistička vodičica Nina Polić upozorava da mnoge turističke grupe iz Azije dolaze u Zadar bez licenciranog vodiča, što je u suprotnosti s pravilima. Ova praksa ne samo da narušava domaću turističku industriju već dovodi do gubitka prihoda i lošeg iskustva za posjetitelje.

Jako sam nezadovoljna jer imam cjelogodišnji turistički obrt koj radi 12 mjeseci. Moram sve živo platiti. I svaka druga grupa Azijata koja šeta ulicama grada Zadra nema licenciranog turističkog vodiča. Znam da su odmah preko kineske mreže pisali jedni drugima i upozoravali da u Zadru mogu biti zaustavljeni – ustvrdila je turistička vodičica Nina Polić.

Vlatka Pehar, još jedna od domaćih turističkih vodiča, istaknula je složenost i zahtjevnost svog posla. Govoreći tečno tri jezika nije samo stvar komunikacije, već zahtijeva godine učenja, polaganje ispita i rad na terenu, često i po deset sati dnevno, često izloženih suncu i drugim vremenskim uvjetima.

Kritika je upućena i na adresu inspekcije koja bi trebala kontrolirati ilegalne vodiče. Prema tvrdnjama domaćih vodiča, postupci inspekcije često su neučinkoviti, jer se čini da više pažnje posvećuju legalnim vodičima nego ilegalnim praktikantima. Ova neravnoteža u nadzoru dodatno otežava borbu protiv ilegalnog vođenja turista i stvara frustraciju među licenciranim vodičima koji se osjećaju nepravedno tretirano.

U situaciji u kojoj je turizam ključni dio gospodarstva Hrvatske, važno je poduzeti mjere kako bi se zaštitili interesi domaćih vodiča i osigurala kvaliteta turističkog iskustva za posjetitelje. To uključuje jačanje nadzora ilegalnih vodiča, uvođenje strožih kazni za kršenje zakona te promicanje svijesti o važnosti korištenja licenciranih vodiča za bogatije i autentičnije iskustvo posjeta Hrvatskoj.

POSLJEDNJE DODANO: