PLEMENITI POČETAK

Središnja proslava Sudamje započela je otvaranjem moćnika svetog Dujma

Središnja proslava Sudamje 2024. godine započela je otvaranjem moćnika sv. Dujma u splitskoj prvostolnici u ponedjeljak, 6. svibnja. Tradicionalno, moćnik s Dujmovim relikvijama na oltaru sv. Dujma otvorili su prepozit Prvostolnog kaptola don Radojko Vidović i splitski gradonačelnik Ivica Puljak. Svečanu Večernju predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić u zajedništvu s crkvenim velikodostojnicima i brojnim gostima.

Na svečanosti su sudjelovali eminentni crkveni predstavnici poput riječkog nadbiskupa mons. Matea Uzinića, šibenskog biskupa mons. Tomislava Rogića, hvarskog biskupa mons. Ranka Vidovića te mnogi drugi. U svom govoru, mons. Zdenko Križić istaknuo je važnost očuvanja spomena na sv. Dujma kroz stoljeća te je naglasio da je mučenička krv uvijek bila temelj novih kršćanskih zajednica.

Prigodnu meditaciju izrekao je dr. sc. fra Domagoj Runje, generalni vizitator Reda manje braće Franjevačke Provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri te profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Fra Domagoj je istaknuo Kristovu ljubav kao ključnu u razumijevanju patnje zbog vjere te je naglasio važnost suprotstavljanja zlu dobrim djelima i ljubavlju.

Svečanost je završena pjesmom Večernje molitve koju su otpjevali mješoviti prvostolni zbor sv. Dujma pod ravnanjem maestra Šime Marovića. Mons. Zdenko Križić zazvao je Božji blagoslov na sve nazočne, a himnom u čast sv. Dujma završena je svečana Večernja i devetodnevna priprava za blagdan sv. Dujma, zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije.

** Ovaj sadržaj financiran je sredstvima grada Splita temeljem Javnog poziva za financiranje programskih sadržaja lokalnih medija u 2024. godini.

POSLJEDNJE DODANO: