TRADICIJA PONOSA

Obilježava se 80 godina obnove Hrvatskog športskog kluba Hajduk na Visu

Na splitskom groblju Lovrinac, u povodu 80. godina obnove Hrvatskog športskog kluba Hajduk na otoku Visu 1944. godine, održan je svečani događaj. Veterani kluba svih generacija, zajedno s predstavnicima HNK Hajduk, položili su vijence na grobnice dr. Šime Poduje i Janka Rodina, ključnih osoba u obnovi kluba.

Uz širu obitelj dr. Poduje, na događaju su bili i unuci Šime i Nevia sa svojim obiteljima, te nećakinja Katja i nećak Marko. Hajduk su predstavljali voditelj Akademije HNK Hajduk “Luka Kaliterna” Goran Sablić, trener u mlađim uzrastima Joško Španjić i voditelj protokola Jurica Gizdić.

Gizdić je istaknuo važnost obnove Hajduka u povijesti civilizirane Europe, podsjetivši da je klub obnovljen na blagdan Svetog Dujma 1944. godine na Visu, kao prva obnovljena momčad u tada fašizmu porobljenoj Europi. Taj događaj izvijestili su čak i Ujedinjeni narodi u svom glasniku, a francuski premijer kasnije predsjednik Charles de Gaulle proglasio je Hajduk “Počasnom sportskom momčadi slobodne Francuske” pred kraj rata.

Na svečanosti su bili prisutni i brojni klupski veterani poput predsjednika, dopredsjednika i tajnika Udruge veterana Nikice Cukrova, Dragutina Ćelića, Gorana Braila, te Ante Žaje, Ante Ivkovića, Petra Lovrića, Siniše Fulgosija, Nenada Lučina i mnogi drugi.

POSLJEDNJE DODANO: