GLAZBENI JUBILEJ

Splitski pjevač Đorđi Peruzović danas slavi svoj 84. rođendan

Poznati splitski pjevač Đorđi Peruzović danas slavi svoj 84. rođendan. Peruzović, rođen u Šibeniku 4. ožujka 1940., istaknut je hrvatski pjevač zabavne glazbe i dalmatinske šlageristike. Proveo je djetinjstvo u Vrboskoj na otoku Hvaru, a kao mladić preselio se u Split gdje je postao plesač plesne grupe KUD-a “Mozaik”.

Prvi nastup na splitskoj “Prokurativi” imao je 1963. s pjesmom “Balada o tovaru” Zdenka Runjića, a tijekom svoje karijere od 1960-ih do 1980-ih godina objavio je niz uspješnih pjesama poput “Vražja Mare”, “Di si bija kad je grmilo”, “Cvrčak cvrči Ane”, “Ponoćno sunce”, “Gdje je taj svijet”, “Luna luda”, “Časna riječ”, “Sve je isto”, “Mojoj jedinoj ljubavi”, “Samo ti”, i “Smiraj”.

Nakon desetogodišnje pauze od festivalske scene, Peruzović se 2005. ponovno pojavio na Splitskom festivalu s izvedbom šansone “Vrime čini svoje”. Tijekom svoje bogate karijere snimio je više od 50 singlova i objavio šest solističkih albuma. Nastupao je na raznim festivalima diljem bivše Jugoslavije poput Zagrebfesta, Festivala Opatija, Vašeg šlagera sezone u Sarajevu, Beogradskog proleća, te na festivalima u Europi poput Poljske, Bugarske i Čehoslovačke. Također je imao brojne turneje i snimao ploče.

Iako je najavio povlačenje s festivalske scene nakon što je prošlog ljeta osvojio Splitski festival s pjesmom “Letim u svemir”, Peruzović se ipak nije potpuno odrekao pjevanja. Uz šetnje i “kavice” s prijateljima, nastavio je s nekim nastupima, a redovito sudjeluje i na sastancima Hrvatske glazbene unije.

POSLJEDNJE DODANO: