24 MEDALJE

Splitski Karate klub Galeb prvi u katama u Dalmaciji na prvenstvu u Splitu  

Splitski karate savez i Karate Savez Splitsko-dalmatinske županije organizirali su prvenstvo Dalmacije 2024. u karateu u subotu 4. svibnja u Splitu na kojem je sudjelovalo 327 natjecatelja iz 22 kluba.

Karate klub Galeb iz Splita sa splitskog Mertojaka sudjelovao je sa 20 svoja natjecatelja i  osvojio 24 medalje (trinaest zlatnih, četiri srebrne i sedam brončanih) i s tim završio na prvom mjestu u katama i kao 2. u ukupnom poretku.

Osvajači zlatnih odličja iz redova K.K. Galeb su: Josip Topić, Karla Kokan, Klara Sabljić, Josipa Lolić, Josip Crnov (dvije zlatne u dvije kategorije), Antea Knezović (dvije zlatne u dvije kategorije), Adrian Kokan (dvije zlatne u dvije kategorije), Uma Kosović, Ivan Bekavac i Kata team Cicibanke. Srebrna odličja osvojili su: Leona Sabljić, Sanja Kragić Hadžović, Marta Bešlić i Bruno Bakota. Brončana odličja osvojili su: Josipa Lolić, Ema Čapalija, Ivan Jurić, Roko Ivanović, Gabrijel Latković, Leonarda Čikotić i Fani Karabatić.

To je veliki uspjeh tako malog kluba, koji je pod vodstvom predsjednika Kluba Duška Bana i mladih trenera/asistenata Bruna Bakote, Mihaele Bešlić, Mirana Kemuri i Lee Šolić i nedavno na natjecanju u Pločama bio prvi u katama. Klub redovito objavljuje fotografije sa svojih natjecanja i treninga na profilima na društvenim mrežama (https://www.instagram.com/karate_klub_galeb_split_?igsh=ZnU0Z2t4anJpYjh4, https://www.facebook.com/kkgaleb) i na web stranici: http://www.kk-galeb.com.hr/.

Sport ima izrazito važnu društvenu ulogu, utječe na odgojno-obrazovne vrijednosti. Bavljenje sportom pomaže subjektivnoj dobrobiti, socijalizaciji, timskom duhu i usvajanju moralnih vrijednosti. Karate nije samo poseban oblik samoobrane već je i sport koji pruža priliku za prihvaćanje zdravog i uravnoteženog načina života koji objedinjuje tjelesno, umno i duhovno. Karate nudi: zdraviji način života, bolju tjelesnu spremnost, povećanje samopouzdanja, postavljanje i dostizanje ciljeva, povećanje zrelosti, ustrajnost u svemu, adaptiranje i prilagodbu u zajednici i sl. Kao sport i borilačka vještina, karate potiče samodisciplinu i razvija usredotočenost i svijest. Trening karatea traži puno discipline, njegova interaktivna narav nudi temelj za učenje i vježbanje životnih vještina poput skromnosti, uzajamnog poštovanja, iskrenosti i pozitivnog razmišljanja. Sve to, uz poštenje, pravila ponašanja (koja uključuju samokontrolu), čine načela na kojima je karate utemeljen.

Dalmacija kao regija je veliki rasadnik talentirane djece. Dokaz tome su državne medalje koje Dalmatinski klubovi osvajaju na posljednjim državnim natjecanjima. Samo splitski KK Galeb je sa zadnjeg Prvenstva Hrvatske održanog u Đakovu (16. i 17. prosinca 2023.) i Kupa Hrvatske održanog u Zagrebu (13. i 14. travnja 2024.), u Split donio 5 medalja. Josip Crnov, Marta Bešlić i Uma Kosović kvalificirali su se za reprezentaciju Hrvatske u karateu i za Balkansko prvenstvo koje će se održati u Istanbulu u Turskoj 31. svibnja 2024.

POSLJEDNJE DODANO: