NA JEDVITE JADE

Split poveo 15:0, pa na kraju spašavao pobjedu protiv Krke

Košarkaši Splita su ostvarili treću pobjedu u ABA ligi, drugu u nizu, nakon što su na Gripama pred oko 700 gledatelja nadigrali Krku sa 78:74. Žuti su otprilike 35 minuta držali suparnika na distanci, ali na kraju je bilo baš gusto i jedva je iščupana zlata vrijedna pobjeda.

Split je otvorio utakmicu na fantastičan način, bilo je 15:0 u 5. minuti i tek onda se Krka ukazala, a tu prvu četvrtinu obilježio je DJ Funderburk koji je u osam i pol minuta ubacio 16 koševa.

Zanimljivo, na tih 16 koševa Funderburk će ostati na kraju utakmice i biti igrač s najviše koševa na obje strane. Kad je u 13. minuti tricom Kalajžića domaćin poveo 36:19 izgledalo je da bi ipak u ranoj fazi mogao slomiti Krku, ali to se nije dogodilo.

Nekoliko je razloga za to, prije svega Shannon Shorter je bio neraspoložen. Jedna od njegovih atipičnih večeri, ostao je na 5 koševa (šut 2-8, slobodna bacanja 1-4) i izgubio 4 lopte, neke u završnici. Imao je, doduše, 8 asistencija. Uz to, oporavljeni Toni Perković je bio izvan ritma, šut 0-5 za 17 minuta. Slaven Rimac je kombinirao, tražio petorku, neke igrače i zaboravio. Kao što nije shvatio da Shorter nema svoj dan.

Uglavnom, tricom Špana Krka je stigla na 75:73 na 2.36 do kraja, pa su se dogodili propušteni napadi na obje strane, dok Lewis Sullivan nije pogodio za 77:73 na 45 sekundi do sirene. Tu je gostujući trener Okorn pozvao time-out, a njegovi igrači Radovanović i Macura su se zamalo potukli. Split je izdržao na jedvite jade, ali bodovi se pamte.

– Odigrali smo jako dobru utakmicu, pogotovo u prvom poluvremenu. Prilično lako smo uhvatili napadački ritam. Trebalo je biti 17, 18 poena razlike, a ne 12 na kraju prvog poluvremena. Njihova trica na kraju treće četvrtine nas je uvela u nervozu. Kad ne slomiš utakmicu kad je treba slomiti, a jako je bitna, logično je da uđe nervoza. Nije lako dobiti utakmicu u kojoj u posljednjoj četvrtini ubaciš samo 10 koševa. Pobjedi se ne gleda u zube, momčad se diže. Danas su oba naša playmakera Kalajžić i Gnjidić odigrala jako dobru utakmicu. Na Perkoviću se vidjelo da je propustio 12, 13 dana, a Shorteru se zalomila lošija utakmica.

SPLIT: Funderburk 16, Perković, Shorter 5, Sullivan 12, Kalajžić 7, Tišma 7, Runjić 6, Vuko 5, Perkušić, Gnjidić 6, Dubravčić, Ljubičić 14.

KRKA: Hamilton 4, Stergar 2, Bobnar, Bačvić 3, Cerkvenik 6, Cousins 11, Jurković 5, Špan 15, Škedelj 5, Radovanović 13, Macura 10.

POSLJEDNJE DODANO: