ŽIVOT PIŠE ROMANE

Splićanin Duje Živković kontra Barakuda u polufinalu SP-a u vaterpolu

Vaterpolska reprezentacija Francuske se po prvi put u povijesti plasirala u polufinale Svjetskog prvenstva i to nakon što je senzacionalno eliminirala branitelja naslova Mađarsku. Dobro upućeni će reći da je bilo samo pitanje trenutka kad će se Francuska umiješati u borbu za medalje s obzirom da iz godine u godinu njihov vaterpolo raste. I baš sada, pred Olimpijske igre u Parizu ovoga ljeta, njihovi su vaterpolisti bljesnuli i danas će protiv Hrvatske pokušati izvesti još jedno čudo.

Nama je reprezentacija Francuske zanimljiva i zbog toga što u njenim redovima kao pomoćnik izbornika figurira trofejni trener Juga Vjekoslav Kobešćak, a kapicu s brojem devet nosi rođeni Splićanin Duje Živković.

– Rodio sam se u Splitu, ali sam kao beba, mislim sa desetak mjeseci već preselio s roditeljima u Francusku. Tako da sam ja odmah dobio, odnosno relativno brzo, francusko državljanstvo i tamo sam uostalom odrastao i krenuo u školu. Do 10. godine sam bio u Francuskoj, vratio se u Split, tamo bio sedam godina i tad već igrao vaterpolo, da bih došao u Mladost na novih sedam godina, dok sam od 2015. u Francuskoj. Prvo u Montpellieru sedam godina, ove sezone u Tourcoingu. Od malih nogu sam ja u biti i Francuz, od pete ili šeste godine sam upisan i u njihov vaterpolski savez – kazao je Živković u jednom razgovoru za Sportske novosti.

Njegov otac Renato također je bio vaterpolist POŠK-a, pa ga je karijera odvela u Francusku, gdje je bio i sportski direktor Tourcoinga. To je ono o čemu priča Duje. Renato je po povratku u Hrvatsku uskoro postao generalni tajnik Hrvatskog vaterpolskog saveza, 15-ak godina je obnašao tu dužnost, a od kraja 2022. godine je direktor vaterpola u LEN-u (Europska vaterpolska federacija). Duje ima i mlađeg brata Ivana, koji je također vaterpolist i oba su ljevoruki.

POSLJEDNJE DODANO: