VATRENI TEST PRED EURO

Spektakl u Lisabonu: Portugal posljednji test Vatrenih

Hrvatski nogometni savez postigao je dogovor o odigravanju prijateljske utakmice između hrvatske i portugalske reprezentacije uoči odlaska na UEFA EURO 2024.

Portugal i Hrvatska odmjerit će snage 8. lipnja u 17:45 na Nacionalnom stadionu u Lisabonu, što će objema reprezentacijama biti završna provjera za nastup na UEFA Europskom prvenstvu u Njemačkoj. – piše HNS.

Vatreni će dan nakon utakmice iz Lisabona poletjeti prema Berlinu i potom nastaviti put prema baznom kampu u Neuruppinu. Hrvatska će prethodno odraditi pripreme u Rijeci, gdje će 3. lipnja odigrati i prijateljsku utakmicu protiv Sjeverne Makedonije.

Drago mi je što smo postigli dogovor s Portugalskim nogometnim savezom oko odigravanja utakmice koja će biti izvrsna provjera za obje momčadi pred nastup na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Uvjeren sam da će gledatelji u Lisabonu uživati u spektakularnoj utakmici dviju reprezentacija iz svjetskog vrha, kao i da će sjajna portugalska momčad poslužiti kao odličan podražaj našoj reprezentaciji da pred odlazak u Njemačku uđe u natjecateljski ritam i tako maksimalno spremna dočeka EURO – izjavio je predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

Izbornik Vatrenih, Zlatko Dalić, zadovoljan je dogovorenim programom prije Eura:

Posložili smo sve onako kako smo u startu zamislili, od turneje u Emiratima u ožujku do plana priprema i odabira protivnika za prijateljske utakmice. Portugal je već godinama jedna od najboljih reprezentacija svijeta, s izuzetnim tehničkim umijećem i bogatom tradicijom, a posebno poštujem njihovog izbornika Roberta Martineza. Želimo u susretu protiv tako jakog protivnika vidjeti gdje smo u tom trenutku i što još trebamo poboljšati uoči otvaranja Eura sa Španjolskom, koja gaji sličan stil igre. Siguran sam da će gledatelji uživati u kvalitetnoj utakmici, a Portugalu i nama želim da se sretnemo još jednom i tijekom Eura, u što kasnijoj fazi turnira.

Uz provjere protiv Sjeverne Makedonije i Portugala, Hrvatsku prije Eura očekuju i dva prijateljska ogleda u ožujku. Vatreni će od 22. do 26. ožujka sudjelovati na međunarodnom turniru W Cup u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, na kojem će sudjelovati i ponajbolje afričke reprezentacije, Egipat i Tunis, odnosno najbolja momčad Oceanije, Novi Zeland. Hrvatska je na Euru smještena u skupinu B gdje će se za prolaz u osminu finala boriti sa Španjolskom, Albanijom i Italijom.

Imali smo veliku želju da reprezentacija ponovno igra na Jamoru, a sada imamo priliku ispuniti taj cilj. Nacionalni stadion ima simboličnu vrijednost za našu reprezentaciju jer smo tamo odigrali puno utakmica koje imaju posebno značenje za naše navijače. Povratak na Jamor morao je biti u velikom stilu te sam stoga zahvalan Hrvatskom nogometnom savezu na prihvaćanju našeg poziva. Bit će to sjajna utakmica na kojoj ćemo svi moći ponovno osjetiti čaroliju Jamora – izjavio je predsjednik Portugalskog nogometnog saveza Fernando Gomes.

Izbornik Roberto Martínez biranim je riječima govorio o Hrvatskoj:

– Hrvatska je jedna od top 10 momčadi na Fifinoj ljestvici te će za obje ekipe to biti odlična provjera uoči Europskog prvenstva. Igrat ćemo protiv velike momčadi i znamo da Hrvatska ima jednako poštovanje prema Portugalu. S puno entuzijazma dočekujem ovu utakmicu, posebno zbog šanse da reprezentacija opet igra na mitskom stadionu kao što je Nacionalni stadion. Bit će to prilika da opet s navijačima budemo na tom posebnom mjestu za portugalski nogomet.

POSLJEDNJE DODANO: