EKOLOŠKA INICIJATIVA

Spačvanska šuma obnovljena s 26 tisuća sadnica hrasta lužnjaka u sklopu Dukatovog projekta

U sklopu treće sezone projekta pošumljavanja “VOLIM ŠUME!”, najvećeg samostalnog projekta te vrste u zemlji, Dukat je uspješno obnovio Spačvansku šumu, najveću šumu hrasta lužnjaka u Europi, koja je prošle godine pretrpjela dramatična oštećenja uslijed olujnog nevremena. Obnova je provedena sadnjom impresivnih 26 tisuća sadnica hrasta lužnjaka, što predstavlja najveći broj sadnica posađenih u jednoj sezoni ovog projekta.

Od 2021. godine, Dukatov projekt pošumljavanja “VOLIM ŠUME!” kontinuirano radi na obnovi šumskih područja diljem Hrvatske. Do danas, obnovljeno je 12 hektara šuma i posađeno ukupno 47 tisuća sadnica na području Gorskog kotara, Draganića i spačvanskog bazena.

Ovogodišnja sezona projekta fokusirala se na spačvanski bazen, gdje su se nalazile najveće šumske površine pogođene olujnim nevremenom prošle godine. Uz podršku Hrvatskih šuma i angažman Dukatovih zaposlenika-volontera, te uz sudjelovanje lokalnog stanovništva, projekt je ostvario značajan napredak. Čak 140 volontera iz Dukata i okolice Vinkovaca sudjelovalo je u sadnji.

Važan aspekt projekta “VOLIM ŠUME!” je i kreativni likovni natječaj za učenike nižih razreda osnovnih škola i predškolce. Za svaki pristigli crtež na temu šuma, Dukat se obvezao posaditi po jednu sadnicu stabla. U ovoj trećoj sezoni projekta, Dukat je za svaki pristigli crtež obećao zasaditi čak dvije sadnice hrasta lužnjaka, dodatno doprinoseći obnovi spačvanske šume.

Ovogodišnji uspjeh projekta također je naglašen sudjelovanjem 51 posto svih osnovnih škola i 40 posto svih vrtića u Hrvatskoj, što potvrđuje ne samo ekološki, već i edukativni značaj “VOLIM ŠUME!” projekta.

Projekt ‘VOLIM ŠUME!’ naš je doprinos zajedničkoj budućnosti i zdravlju planeta Zemlje,
kako kroz ekološku, tako i kroz edukativnu dimenziju projekta. Vrlo konkretan opseg i razvoj
ovog projekta iz godine u godinu potvrđuje ne samo našu predanost očuvanju okoliša, već
ističe našu posvećenost djeci i mladima koje uključujemo u projekt jačajući svijest i znanja o
važnosti očuvanja šuma i pošumljavanja
– izjavio je u povodu završetka treće sezone
projekta Zoran Ković, direktor Dukata.

Projekt pošumljavanja “VOLIM ŠUME!” započeo je 2021. godine i do danas je značajno doprinio obnovi šumskih područja diljem Hrvatske. Nastavlja se s entuzijazmom i predanošću kako bi se osigurala održiva budućnost za okoliš i generacije koje dolaze.

POSLJEDNJE DODANO: