O uhićenju vlasnice kafića oglasila se i policija: I dalje nije jasno zašto je noć provela u postaji

Početkom mjeseca imotski policajci priveli su vlasnicu ugostiteljskog objekta Marijanu Trogrlić iz Studenaca jer je njezin suprug u kafiću sa par susjeda gledao utakmicu te su time navodno prekršene epidemiološke mjere.
U trenutku dolaska policije, vlasnica se nalazila u kući s djecom, a kafić nije htjela otvoriti bez naloga te je uhićena, a noć je provela u postaji imotske policije.
Upit o ovom događaju zatražili smo od PU splitsko-dalmatinske dva puta. U prvom mailu smo dobili potvrdu događaja (…u odnosu na Vaš upit možemo izvijestiti kako su dana 5. veljače policijski službenici tijekom obavljanja nadzora rada ugostiteljskih objekata na području Imotskog utvrdili nepravilnosti u jednom ugostiteljskom objektu Utvrđeno je kako je ugostiteljski objekt radio i u njemu se nalazilo deset osoba. Zatečene osobe su prekršajno sankcionirane sukladno čl.47. st.2. t.9 Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti dok je provedenim kriminalističkim istraživanjem nad 42-godišnjakinjom, vlasnicom ugostiteljskog objekta, utvrđeno da je ostvarila obilježja a prekršaj iz čl. 9. kažnjivo po čl.46.st.1.t.6. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, u svezi čega je državnom inspektoratu upućena obavijest o počinjenom prekršaju.)
Na ponovljeni upit o postupanju policijskih službenika, dobili smo odgovor kako nisu u mogućnosti iznositi detalje te da dotična osoba ima pravo podnijeti pritužbu u roku od 30 dana Ministarstvu unutarnjih poslova.
Sada kada je priča dobila pozornost većine medija u RH, očito su u mogućnosti iznositi detalje o događaju.

Policijska strana priče

Policija navodi da im je ovo druga intervencija u mjesec dana u istom objektu. Prvi put su zatekli 50-godišnjeg konobara koji je posluživao piće i sedam gostiju, a svi su zatečeni u prekršaju nenošenja zaštitnih maski. Državni inspektorat je u odnosu na taj događaj podnio optužni prijedlog nadležnom sudu.
Drugi posjet policije istom objektu dogodio se 5. veljače u večernjim satima.
S obzirom na događaj od 15. siječnja i s obzirom na ponašanje 42-godišnjakinje, koja je 5. veljače 2021. godine izašla na ulicu i odbijala otvoriti ugostiteljski objekt, postojala je opravdana sumnja da se u njemu nalaze gosti, a što se naknadno pokazalo točnim odnosno utvrđeno. Među osobama u ugostiteljskom objektu nalazio se i suprug 42-godišnje vlasnice koji je naknadno otvorio objekt.“, navode iz PU splitsko-dalmatinske.
“Uhićena na zakonit način“
Policija navodi da je vlasnica kafića uhićena na zakonit način uz poštivanje metodologije i pravila policijskog postupanja.
Osvrnuli su se i na pritužbe jer je policajac ušao za njom u kuću. – S obzirom na to da policijski službenik nakon uhićenja ne može uhićenu osobu ostaviti bez nadzora, nakon uhićenja 42-godišnjakinje, policijski je službenik s njom došao do ulaza u kuću kako bi uzela svoje stvari i obukla se. Ona je u pratnji policijskog službenika iz kuće uzela osobne stvari, ali se nije željela presvući i u policijsku postaju odlazi u pidžami.“
Marijana Trogrlić boluje od napada panike te se s istima bori već nekoliko godina. Nakon uhićenja, suprug joj je u postaju donio potrebne tablete, ali do nje nisu stigle. Policija pak tvrdi kako je liječnička pomoć na traženje omogućena te da je liječnik “konstatirao kako je sposobna dalje neometano sudjelovati u postupku”.
Na kraju zaključuju da provedenim kriminalističkim istraživanjem nisu potvrđene sumnje da su ostvarena obilježja kaznenog djela. Vlasnica je puštena na slobodu, a kako navode, njezine pritužbe nisu zanemarene. Pokrenut je postupak inspiciranja postupanja policijskih službenika.
Zašto je uhićena?
U zapisniku Državnog inspektorata navodi se da je navedeni inspektorat zaprimio obavijest o počinjenom prekršaju koji su sastavili i poslali na daljnje postupanje djelatnici postaje granične policije Imotski dana 05. veljače 2021., a koju je inspektorat zaprimio 08. veljače 2021. godine. U istoj obavijesti je navedeno da je objekt bio zatvoren te da su policijski službenici zatekli 9 osoba, a istima nije posluženo piće.
Kako navode, 42-godišnjakinja je uhićena na zakonit način uz poštivanje metodologije i pravila policijskog postupnja. Kako onda to da policijski službenici nisu ni usmeno ni pismeno osobi obrazložili razloge oduzimanja slobode? Za koje je kazneno djelo postojala osnova sumnje? Zašto nije poučena o pravima prilikom uhićenja? Na temelju čega je Državni inspektorat podnio optužni prijedlog za 5. veljače 2021. godine, ako i u njihovom izvješću stoji da je navedeni objekt zatvoren? Napominjemo da u policijskom izvještaju za taj događaj (5. veljače) stoji da je objekt bio zatvoren te da piće nije posluženo okupljenima.
Od PU splitsko-dalmatinske odgovore na ova pitanja zatražili smo po treći put. U slučaju da odgovore konačno i dobijemo, rado ćemo ih objaviti.
Službenici bez maski
Osim vlasnice objekta, u postaju je priveden 28-godišnjak koji se nije nalazio u kafiću za vrijeme dolaska policije. Kao i ostatak susjeda, izašao je iz kuće vidjeti što se događa, a sa sobom nije imao osobnu iskaznicu. 
Kako stoji u Pravilniku o načinu postupanja policijskih službenika, identitet se mogao utvrditi i na temelju vjerodostojnog iskaza osobe čiji je identitet provjeren. Ako su uspješno utvrdili identitete svih prisutnih osoba, nije li se na takav način mogao utvrditi identitet i te osobe?! Koja je to iznimna situacija u kojoj je potrebno osobu odvesti u postaju, udaljenu preko 20 km, za utvrđivanje identiteta?!
Bez obzira na to što su okupljene kaznili zbog nenošenja zaštitne maske, u postaji ih nije nosilo ni nekoliko službenika. Osim privedenih, informaciju nam je potvrdio i suprug privedene koji je u postaju donio lijekove.

POSLJEDNJE DODANO: