Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6037f33a6f52dfdfe38b45db/80
Foto: Privatni arhiv

O uhićenju vlasnice kafića oglasila se i policija: I dalje nije jasno zašto je noć provela u postaji

Unatoč ponovljenim upitima, policijski službenici su se o ovom događaju očitovali tek nakon što je priča postala interesantna većini medija u Hrvatskoj, a o istom smo pisali početkom mjeseca

Početkom mjeseca imotski policajci priveli su vlasnicu ugostiteljskog objekta Marijanu Trogrlić iz Studenaca jer je njezin suprug u kafiću sa par susjeda gledao utakmicu te su time navodno prekršene epidemiološke mjere.

U trenutku dolaska policije, vlasnica se nalazila u kući s djecom, a kafić nije htjela otvoriti bez naloga te je uhićena, a noć je provela u postaji imotske policije.


Upit o ovom događaju zatražili smo od PU splitsko-dalmatinske dva puta. U prvom mailu smo dobili potvrdu događaja (...u odnosu na Vaš upit možemo izvijestiti kako su dana 5. veljače policijski službenici tijekom obavljanja nadzora rada ugostiteljskih objekata na području Imotskog utvrdili nepravilnosti u jednom ugostiteljskom objektu Utvrđeno je kako je ugostiteljski objekt radio i u njemu se nalazilo deset osoba. Zatečene osobe su prekršajno sankcionirane sukladno čl.47. st.2. t.9 Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti dok je provedenim kriminalističkim istraživanjem nad 42-godišnjakinjom, vlasnicom ugostiteljskog objekta, utvrđeno da je ostvarila obilježja a prekršaj iz čl. 9. kažnjivo po čl.46.st.1.t.6. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, u svezi čega je državnom inspektoratu upućena obavijest o počinjenom prekršaju.)

Na ponovljeni upit o postupanju policijskih službenika, dobili smo odgovor kako nisu u mogućnosti iznositi detalje te da dotična osoba ima pravo podnijeti pritužbu u roku od 30 dana Ministarstvu unutarnjih poslova.

Sada kada je priča dobila pozornost većine medija u RH, očito su u mogućnosti iznositi detalje o događaju.

Policijska strana priče

Policija navodi da im je ovo druga intervencija u mjesec dana u istom objektu. Prvi put su zatekli 50-godišnjeg konobara koji je posluživao piće i sedam gostiju, a svi su zatečeni u prekršaju nenošenja zaštitnih maski. Državni inspektorat je u odnosu na taj događaj podnio optužni prijedlog nadležnom sudu.

Drugi posjet policije istom objektu dogodio se 5. veljače u večernjim satima.
- S obzirom na događaj od 15. siječnja i s obzirom na ponašanje 42-godišnjakinje, koja je 5. veljače 2021. godine izašla na ulicu i odbijala otvoriti ugostiteljski objekt, postojala je opravdana sumnja da se u njemu nalaze gosti, a što se naknadno pokazalo točnim odnosno utvrđeno. Među osobama u ugostiteljskom objektu nalazio se i suprug 42-godišnje vlasnice koji je naknadno otvorio objekt.“, navode iz PU splitsko-dalmatinske.

“Uhićena na zakonit način“

Policija navodi da je vlasnica kafića uhićena na zakonit način uz poštivanje metodologije i pravila policijskog postupanja.

Osvrnuli su se i na pritužbe jer je policajac ušao za njom u kuću. - S obzirom na to da policijski službenik nakon uhićenja ne može uhićenu osobu ostaviti bez nadzora, nakon uhićenja 42-godišnjakinje, policijski je službenik s njom došao do ulaza u kuću kako bi uzela svoje stvari i obukla se. Ona je u pratnji policijskog službenika iz kuće uzela osobne stvari, ali se nije željela presvući i u policijsku postaju odlazi u pidžami.“

Marijana Trogrlić boluje od napada panike te se s istima bori već nekoliko godina. Nakon uhićenja, suprug joj je u postaju donio potrebne tablete, ali do nje nisu stigle. Policija pak tvrdi kako je liječnička pomoć na traženje omogućena te da je liječnik “konstatirao kako je sposobna dalje neometano sudjelovati u postupku”.

Na kraju zaključuju da provedenim kriminalističkim istraživanjem nisu potvrđene sumnje da su ostvarena obilježja kaznenog djela. Vlasnica je puštena na slobodu, a kako navode, njezine pritužbe nisu zanemarene. Pokrenut je postupak inspiciranja postupanja policijskih službenika.

Zašto je uhićena?

U zapisniku Državnog inspektorata navodi se da je navedeni inspektorat zaprimio obavijest o počinjenom prekršaju koji su sastavili i poslali na daljnje postupanje djelatnici postaje granične policije Imotski dana 05. veljače 2021., a koju je inspektorat zaprimio 08. veljače 2021. godine. U istoj obavijesti je navedeno da je objekt bio zatvoren te da su policijski službenici zatekli 9 osoba, a istima nije posluženo piće.

Kako navode, 42-godišnjakinja je uhićena na zakonit način uz poštivanje metodologije i pravila policijskog postupnja. Kako onda to da policijski službenici nisu ni usmeno ni pismeno osobi obrazložili razloge oduzimanja slobode? Za koje je kazneno djelo postojala osnova sumnje? Zašto nije poučena o pravima prilikom uhićenja? Na temelju čega je Državni inspektorat podnio optužni prijedlog za 5. veljače 2021. godine, ako i u njihovom izvješću stoji da je navedeni objekt zatvoren? Napominjemo da u policijskom izvještaju za taj događaj (5. veljače) stoji da je objekt bio zatvoren te da piće nije posluženo okupljenima.

Od PU splitsko-dalmatinske odgovore na ova pitanja zatražili smo po treći put. U slučaju da odgovore konačno i dobijemo, rado ćemo ih objaviti.

Službenici bez maski

Osim vlasnice objekta, u postaju je priveden 28-godišnjak koji se nije nalazio u kafiću za vrijeme dolaska policije. Kao i ostatak susjeda, izašao je iz kuće vidjeti što se događa, a sa sobom nije imao osobnu iskaznicu. 

Kako stoji u Pravilniku o načinu postupanja policijskih službenika, identitet se mogao utvrditi i na temelju vjerodostojnog iskaza osobe čiji je identitet provjeren. Ako su uspješno utvrdili identitete svih prisutnih osoba, nije li se na takav način mogao utvrditi identitet i te osobe?! Koja je to iznimna situacija u kojoj je potrebno osobu odvesti u postaju, udaljenu preko 20 km, za utvrđivanje identiteta?!

Bez obzira na to što su okupljene kaznili zbog nenošenja zaštitne maske, u postaji ih nije nosilo ni nekoliko službenika. Osim privedenih, informaciju nam je potvrdio i suprug privedene koji je u postaju donio lijekove.

hr Thu Feb 25 2021 20:01:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/60793e4b6f52df15348b457b/80

Promet: Djelomična izmjena trase linije broj 8

Navedena izmjena se primjenjuje od ponedjeljka 19. 04. 2021.g.
Nakon višetjednih rješavanja sigurnosno-tehničkih uvjeta napokon su se stekli preduvjeti za djelomičnu izmjenu trase linije br. 8 kako bi se na taj način zadovoljile potrebe stanovnika gradskog kotara Trstenik za povezivanje s bolnicama i centrom grada.

Nakon održanih konstruktivnih razgovora i sastanaka između direktora te stručnih službi „Prometa d.o.o.“ sa predsjednikom GK Trstenik Damirom Barbirom u svezi nekoliko, od strane „Prometa d.o.o“, pripremljenih prijedloga navedenog povezivanja, predstavnici navedenog gradskog kotara su se odlučili za inačicu povezivanja na način da će linija br. 8 pri polasku sa Žnjana prometovati postojećom trasom odnosno Bračkom i Velebitskom ulicom, nakon čega bi skretala lijevo u Ulicu Moliških Hrvata te Ulicom Put Radoševca prometovala do kružnog toka i dalje nastavila Ulicom Ivana pl. Zajca do Poljičke ulice. Nakon dolaska u Poljičku ulicu linija broj 8 bi nastavljala svojom uobičajenom trasom prema Zvončacu.

U povratku sa Zvončaca linija bi prometovala istim ovim prometnicama u obrnutom smjeru.
hr Fri Apr 16 2021 09:35:54 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5e88c3e829111c01ce8b457c/80
Foto: PIXABAY

U Dalmaciji pretežno sunčano, ali za sredinu travnja razmjerno hladno

Travanj je, a kao da nije! I to ne samo zbog vremena proteklih dana, nego i budućih - i dalje razmjerno hladnih.
Pretežno sunčano, ali za sredinu travnja razmjerno hladno i u Dalmaciji, u unutrašnjosti uz čak mjestimice moguć slab jutarnji mraz. Nakon noćne i jutarnje bure, gdjegod i jake, zapuhat će slab do umjeren maestral, a navečer će ponovno jačati bura, kao i valovitost danju malo do umjereno valovitog mora, čija će temperatura na jugu Hrvatske biti kao i poslijepodnevna zraka - oko 15 °C. Prijepodne će biti malo oblaka, zatim sve više. No, još do noći zadržat će se suho.

Opet oblačnije, uz oborine, na Jadranu u subotu i jaku buru

Suho na jugu Jadrana neće biti u subotu, koja će posvuda biti oblačnija, a i vjetrovitija, uz ponovno često jaku buru, lokalno na udare i olujnuOd nedjelje je povremena kiša vjerojatnija na sjevernom dijelu, a osim zbog nje i mnogobrojnih oblaka, mnoge neće veseliti ni za travanj i dalje razmjerno niska dnevna temperatura zraka. No, barem će bura oslabjeti.

U većini unutrašnjosti neka utjeha bit će porast noćne i jutarnje temperature zraka i prestanak mraza, ali mnogima ne i prevladavajuće oblačno te osobito za vikend prohladno vrijeme - u subotu još uglavnom suho, zatim uz povremenu kišu, u gorju ponegdje ponovno i snijeg, javlja HRT.
hr Fri Apr 16 2021 07:56:10 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/602991db6f52dfd3d18b4583/80
Foto: Golden Drum

Krešimir Macan: 'Kerum je jedan od favorita za drugi krug!', pojasnio je i zbog čega

Jedan od zanimljivijih aspekata u programima kandidata je nuđenje novaca.
Mjesec dana do izbora šanse kandidata komentirao je, za RTL, komunikacijski stručnjak Krešimir Macan. Programi kandidata na lokalnim izborima uopće nisu važni, vjeruje Macan.

- Morate ga imati. Kad ga nemate mogu vas prozivati, a kad ga imate, nitko ga ne čita - smatra Macan.

Jedan od zanimljivijih aspekata u programima kandidata je nuđenje novaca

- Kerum je svojevremeno nudio božićnice, on ih je isplaćivao sve 4 godine i on je dobio te glasove. Dakle, Vesna Škare Ožbolt vjerojatno gađa na tu stariju populaciju. Već se daje dosta novaca za djecu, tako da nije to neće biti neka presudna razlika - komentirao je Macan. 

- Može se konkretno pokušati kupiti s nekom mjerom no to sve skupa košta. Dok je primjerice problem komaraca u Osijeku vrlo konkretna stvar. Tko riješi komarce, taj je gradonačelnik - dodao je Macan. 

Kampanja je po Macanovu mišljenju poprilično dosadna. Nema vidljivosti i sve se nekako smirilo. 

Kerum je jedan od favorita za drugi krug u Splitu, kazao je Macan. Dok se situacija oko Vuce nekako stišala. 
- Pored Keruma ne možete imati dva Keruma - smatra Macan. 
hr Fri Apr 16 2021 06:51:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/607911cb6f52df16348b4568/80
Foto: Ante Gašpar

Pučki tribun iz Sinja kandidat za gradonačelnika viteškog grada: 'Srce je odlučilo jer Sinj je grad borbe vrijedan!'

Ja sam jedan od Vas, zajedno smo bili u brojnim akcijama i borbama, kaže Bulj.
Miro Bulj i službeno je objavio kako ide u utrku za gradonačelnika Sinja. U izbornoj utakmici sučelit će se s Igorom Vidalinom ispred HDZ-a i Nikolom Vučkovićem kao kandidatom socijaldemokrata. U političkoj areni očekuje se još imena, ali Bulj je svakako ime koje se stavlja u prvi plan, jer gotovo da i nema rečenice u kojoj on nije spominjao 'svoj Sinj i Cetinsku krajinu' bilo na lokalnoj, županijskoj ili nacionalnoj razini. 

- Sinj je svojim položajem i prostorom te resursima i potencijalima najperspektivnije područje za život u Republici Hrvatskoj. Imamo iznimno velike resurse i potencijal, a na nama je da podignemo kvalitetu života naših sugrađana. Odgovorno tvrdim da ozbiljnim radom i pristupom Grad Sinj može postati metropola Dalmacije u turističkom, gospodarskom, ekonomskom, sportskom i kulturnom smislu.

Uz kvalitetno, stručno i transparentno korištenje javnih sredstava izgradit ćemo Sinj koji će biti otvoren za svakoga, Sinj u kojem ćemo svi imati jednake šanse.

Gradit ćemo Sinj u kojem će se čuti plač djece iz Sinjskog rodilišta, a ne jecaji roditelja na autobusnim kolodvorima. Zbog obećanja koje su nam davali Sinj je ostao na repu, bez značajnih infrastrukturnih projekata, navodnjavanja Sinjskog polja, kanalizacije i odvodnje oborinskih voda, a naše Zelovo u 21. stoljeću je bez vodovoda. Uz izgradnju brze ceste naš Grad postat će predgrađe Splita, a samim tim ćemo osigurati opstanak i povratak mladih ljudi na naše područje.

Stvorit ćemo Sinj koji će poštivati tradicijske vrijednosti, Sinj koji će baštiniti svoja kulturna dobra i stvarati nove vrijednosti. Sinj koji će ulagati u svoju djecu i mlade, a starijim stanovnicima našega kraja osigurat ćemo život dostojan čovika.

'Oćemo Sinj koji neće biti na repu svih događanja nego Sinj koji će biti na ponos i diku naših pradjedova koji su nam ovu pitomu dolinu Cetine ostavili u amanet.

Ja sam jedan od Vas, zajedno smo bili u brojnim akcijama i borbama. Bili smo zajedno kada ste bili obespravljeni, kada su naš Sinj ugrožavali lošim politikama od ukidanja radničkih prava, sinjskog rodilišta i stacionara te uništavanja prirode pokušavajući od našega grada stvarati odlagalište opasnog otpada i pretvarajući ga u kantu za smeće.

Narode moj, Vi ste me birali da Vas predstavljam, tri puta ste mi dali iznimnu čast birajući me da vas zastupam u Hrvatskom saboru.

Uvijek sam odlučivao srcem i upravo je ono odlučilo da između puno udobnijih uloga odaberem, za mene, jedini ispravan put i da vam se ponudim i preuzmem odgovornost za Sinj, da se kandidiram za Vašeg gradonačelnika i da vam služim u ostvarivanju prosperiteta kroz zajedničke projekte koji su nužni za opstanak na našem području. Jer Grad Sinj je borbe vrijedan - napisao je Bulj ističući kandidaturu. 

hr Fri Apr 16 2021 06:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .