SIGURNOSNE MJERE

Slovenija produžuje kontrole na granicama za još šest mjeseci

Slovenija će produžiti kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom za još šest mjeseci, odnosno do 21. prosinca, objavio je slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar, prenosi slovenska agencija STA.

Poklukar je poručio da će nadzor i dalje biti usmjeren na sprječavanje kriminala, uz što manji utjecaj na lokalno stanovništvo.

Slovenija je to odlučila na dan kad je i talijansko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo da će se kontrole na granici sa Slovenijom nastaviti još šest mjeseci, piše talijanska agencija ANSA.

Slovenija i Italija su te kontrole uvele u listopadu zbog pogoršanja sigurnosne situacije na Bliskom istoku i povećane opasnosti od terorizma.

Kako je na konferenciji za novinare objasnio Poklukar, tamo se situacija nije popravila ili se pogoršava.

Budući da se stanje nije popravilo, a sigurnosna situacija na Bliskom istoku i dalje se pogoršava, Slovenija će produžiti kontrole za sljedećih šest mjeseci, rekao je Poklukar.

Dva velika događaja u EU ovog ljeta – Europsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj i Olimpijske igre u Francuskoj – zahtijevaju dodatnu pozornost na granicama, smatra ministar unutarnjih poslova.

Prema ministrovim riječima, kontrole će kao i dosad biti ciljane.

Poklukar je u srijedu telefonski obavijestio kolege u Hrvatskoj i Mađarskoj o produženju.

ANSA piše kako je talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi u telefonskom razgovoru s Poklukarom rekao kako je odluka o produženju kontrola djelomično vezana za povišenu razinu sigurnosti zbog talijanskog predsjedanja formatom G7.

Talijansko predsjedanje trajat će do 31. prosinca ove godine, a najvažniji skup, onaj na koji stižu čelnici sedam država, održat će se od 13. do 15. lipnja u Apuliji, stoji na službenim stranicama.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ožujku je izrazio nadu da će se unutarnje granične kontrole zamijeniti drugim mehanizmom suradnje do početka turističke sezone.

Poklukar je u srijedu izrazio nadu da će Slovenija s Hrvatskom i Italijom uspjeti dogovoriti mješovite policijske patrole koje bi pomogle u nadzoru vanjske schengenske granice u Hrvatskoj.

To je jedna od alternativnih mjera, pa bi onda bilo moguće ukinuti unutarnju kontrolu i Italije i Slovenije i Slovenije i Hrvatske i Mađarske, ali taj dogovor još nije postignut, rekao je, istaknuvši da sada je na potezu Hrvatska. – prenosi HRT.

Poklukar je ocijenio da je slovenska kontrola učinkovita jer je policija, među ostalim, obradila više od 26.000 neovlaštenih prelazaka slovenske granice, a za više od 1500 osoba odbila je ulazak u Sloveniju jer nisu ispunjavali uvjete.

Božinović ne očekuje pooštravanje na granici sa Slovenijom

Govoreći o objavljenoj informaciji da će Slovenija graničnu kontrolu koja je do sada bila planirana do 22. lipnja produljiti na još šest mjeseci, ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović je rekao da “sigurno ne očekuje nikakvo pooštravanje”.

Mi smo tu zauzeli proaktivnu ulogu i do sada smo već imali nekoliko sastanaka, ministri unutarnjih poslova Italije, Slovenije i Hrvatske. Ja sam danas dobio informaciju da bi se sljedeći sastanak nas trojice trebao održati negdje sredinom idućeg mjeseca u Italiji, rekao je Božinović. Dodao je da je ono na čemu Hrvatska inzistira da se nađu alternativni modeli koje treba tražiti u pojačanoj policijskoj suradnji.

Hrvatska je na to spremna, Hrvatska to potencira jer smo uvjereni da je to najbolji način kako otkloniti više ili manje opravdane sumnje ili brige da Europa otvorenih granica može biti razlog zbog koji bi ljudi s nečasnim ili opasnim namjerama došli na teritorij država članica, rekao je ministar unutarnjih poslova.

Naglasio je i kako su ove godine postignuti ozbiljni rezultati kada je riječ o borbi s ilegalnim migrantima.

Unatoč velikom povećanju ulazaka ilegalnih migranata na područje Europe iz istočno-mediteranskog smjera za 108 posto, unatoč značajnom povećanju više od 30 posto broja ilegalnih migranata u Bosnu i Hercegovinu, Hrvatska je uspjela spustiti broj ulazaka za 38 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, istaknuo je ministar Božinović. – piše HRT.

POSLJEDNJE DODANO: