NESLAVNA LISTA

Slavonski Brod ima najzagađeniji zrak u Europi

Stanovnici Slavonskog Broda suočavaju se s najvećim stupnjem zagađenja zraka u Europskoj uniji, prema analizi Europske agencije za okoliš. Grad je više puta tijekom ove zime završio na najvišoj razini zagađenja, što ga čini rekorderom u EU, pretekavši dosadašnjeg prvaka, grad Nowy Sącz u Poljskoj. Stručnjaci ističu da uzrok ovom alarmantnom stanju zraka leži u položaju grada te smjeru vjetrova.

Petar Tot Đerđ, privremeni predsjednik Udruge Eko-Integral koja se bavi zaštitom okoliša, za tportal, upozorava da su lebdeće čestice PM 2,5 trenutno najopasniji zagađivači zraka. Navodi da osim industrijskih postrojenja, poput rafinerije nafte u susjednom Bosanskom Brodu, postoji i domaća proizvodnja zagađivača u samom Slavonskom Brodu, uključujući odlagalište otpada i lokalne termoelektrane.

Nadalje, ističe se problem ulaganja Bosanskog Broda u ugljen kao izvor energije, što dodatno doprinosi zagađenju zraka u Slavonskom Brodu. Đerđ naglašava da geografski položaj grada također igra ključnu ulogu, s rijekom Savom na jugu i planinama na sjeveru koje djelomično štite grad od daljnjeg prodiranja zagađenja.

Uzroci problema s onečišćenjem zraka dodatno su komplicirani jer se preklapaju s radom rafinerije nafte u susjedstvu, koja je privukla pažnju javnosti nakon nedavnih incidenata. Unatoč naporima da se riješi ovo pitanje, dugoročna rješenja za čišći zrak uključuju strože kontrole zagađivača, postavljanje mobilnih mjernih postaja te poticanje na alternativne izvore energije poput plina i obnovljivih izvora.

Gradski dužnosnici poduzimaju mjere kako bi smanjili zagađenje, uključujući ugradnju plina u vrtiće i škole, izgradnju biciklističkih staza te primjenu ekološke rasvjete. Unatoč tim naporima, građani se nadaju da će politički lideri pružiti podršku i pomoć u rješavanju ovog dugotrajnog problema.

Osim toga, tema zagađenja zraka u Slavonskom Brodu našla se i na dnevnom redu Hrvatskog sabora, što ukazuje na rastuću svijest i važnost rješavanja ovog problema na nacionalnoj razini.

POSLJEDNJE DODANO: